Cirkeln är sluten.

Världen runt på 127 dagar.

Det kändes underbart att idag (torsdag, Tårta?) klockan 16.34 stiga av på Varbergs station. För 4 månader sen begav sig vi två enkla grabbar ut i världen genom att styra kosan norrut mot Stockholm. Idag har vi slutit cirkeln genom att anlända samma station söderifrån efter att ha färdats ett varv runt vår jord.

Att resa är en fantastisk förmån som är långt ifrån alla förunnat i vår värld. Man utvecklas en hel del både socialt och rent praktiskt. Man får se saker som man annars tar för givet speciellt när man är från ett land som Sverige även om vårt land ändå dras med vissa problem med till exempel sjukvård som diskuterats på vår systerblogg. Det till trots så är Sverige ett fritt land med sin allemansrätt och med ett politiskt system som fungerar bra om man jämför med många andra länder.
Vi har nu tagit oss ett helt varv runt vår jord. Vi har sett fantastiska saker längs vår resa och mött en hel del intressanta människor. Många har delat våra uppfattningar och värderingar och man kan ibland känna att världen är väldigt liten och att vi delar samma drömmar och mål. Samtidigt kan man känna att man är en liten del av denna gigantiskt stora värld där alla ska samexistera med olika religioner, bakgrund och tankesätt.
Vi har naturligtvis fortfarande svårt att sortera alla våra olika upplevelser, vi har trots allt bara varsitt huvud och det har gått på högvarv att försöka greppa alla saker som vi hört, sett, känt och upplevt. Många har frågat vilket land vi tycker bäst om av de 14 länder som vi passerat på vår resa. Frågan är inte helt enkel och beror på vad för speciell upplevelse och vilka personer vi har delat den med i ett speciellt land. Men vi kan bägge två vara överens om att både Mongoliet och Colombia har varit två av höjdpunkterna.

Halland bästa livsplatsen. Det vi har tagit oss igenom ger oss en viss kunskap om de olika länderna men fortfarande alldeles för dåligt för att man ska kunna göra en ordentlig utvärdering om vad som egentligen är bästa livsplatsen. Vi har som sagt passerat många olika platser men för att kunna jämföra levnadsplatser behöver man ha en bredare kunskap om ett område och bott där i alla fall ett år för att ha en hyfsad uppfattning om vad man jämför.
Regionens mål var att med en kul grej som två hallänningar med en flagga sätta regionen lite mer på världskartan. Vårt mål var att resa runt och uppleva saker som de två patriotiska hallänningar vi är samtidigt som vi upplyste folk vilken bra plats Halland är. Hur vida vi uppfyllt något av dessa mål är svårt att påvisa i direkt statistik. Det vi med säkerhet kan säga är att ganska många av de personer vi mött under vår resa har en betydligt klarare bild av Sverige men framförallt Halland och det kommer alltid att ligga i bakhuvudet när de tänker på norra Europa. Vi är dock nöjda med vår insats och hoppas att den kommer ge någon form av resultat som tanken från början var.

Vi vet att Sverige har en hög levnadsstandard i jämförelse och det har delvis varit ett problem när man ska hävda att Halland är bästa livsplatsen utan att få det att framstå som att vi är bättre människor bara för att vi är födda i ett rikare land. Därför har vi inte alltid ställt fram påståendet rent direkt så som flaggan påstår, Halland bästa livsplatsen. Det har inte desto mindre diskuterats alla dessa frågor om vilka fördelar och nackdelar olika länder har. Hade vi nu kunnat förklara riktigt ingående hur bra man kan ha det i Halland så är vi ganska säkra på att en hel del folk hade riktat sina blickar åt det hållet. För även om vi inte bott någon längre stund i något av de länder vi passerat på vår resa så kan vi med säkerhet säg att Halland är en av de bättre livsplatserna i världen.