Uppdraget slutfört!

På bloggen kan man läsa om två stolta hallänningar som gav sig ut i världen den 17 nov för att göra gällande att Halland är den bästa livsplatsen frågan var ju då hur folk skulle ställa sig till detta påstående. Vi har delvis lyckats sätta Halland på kartan hos vissa personer men uppdraget om att påstå att Halland är bästa livsplatsen har delvis hamnat i skymundan på grund av att kunskapen om Halland tyvärr inte är med i alla utbildningsplaner världen över. Nu vill vi dock inte åka hem med oförättat ärende, då våra arbetsgivare troligen räknat kallt med att vi genomför vårt uppdrag. Därför på sista dagen har vi äntligen lyckats hitta en person med kunskap om dels Halland och dels Sao Paulo.

Tomas i avslappnat tillstånd när barnen gått och lagt sig.

Intervju med Eriks kusin Tomas Eriksson. Vi har på vår långa resa träffat ett antal svenskar, ett fåtal av dessa har varit hallänningar och äntligen har vi lyckats få till en intervju med en av dessa fantastiska människor. Tomas är som många i min mors släkt uppvuxen i Veddige utanför Varberg. Han tog examen från Chalmers 1998 och bestämde sig för att resa över till Brasilien där träffat Priscila Tremonte. Nu är de gifta sen 12 år tillbaka och har 2 barn tillsammans.

Tomas trivs för det mesta bra i Brasilien, han håller framförallt fram det Brasilianska folkets vänlighet och hjälpsamhet, de är alltid trevliga och tillmötesgående. I jämförelse med Veddige är kontrasten mot Sao Paolo rätt så stor. Över 20 miljoner människor bor det häromkring, vilket medför både negativa och positiva aspekter. Det som är bra är service dygnet runt för allt man behöver hjälp med. Även om Sao Paolo är en fantastiskt stor stad berättar Tomas att det finns otroligt vacker natur strax utanför staden, bergslandskap eller fina stränder Brasilien erbjuder mycket av båda.

För att ta upp vad som är negativt berättar Tomas om skillnaden med hur hans egen barndom i Veddige var. Där kunde man springa över gatan för att se om kompisarna ville komma med ut och leka, man kunde bestämma att man ses på fotbollsplanen om en liten stund för att sparka boll och man kunde cykla till och från skolan. I Brasilien är man bilberoende så fort man ska utanför tomten, trafiken är hemsk och en 20 miljoners stad är inte lika säker som det är i Veddige. Tomas berättar även om de enorma klasskillnaderna som finns mellan rika och fattiga invånare i staden. Vi diskuterar även den omfattande korruptionen som finns. Brasilien är ett rikt land, fullt med värdefulla naturresurser man har också en stor hemmamarknad med nästan 200 miljoner människor som borde vara tillräckligt för att dra igång från vilken lågkonjunktur som helst. Politiker som inte sköter sitt jobb, tar emot mutor och allmänt slösar pengar gör dock att Brasilien inte kommit längre än det är just nu. Om framförallt satsningar på infrastruktur görs och det på rätt så har man potential att bli en av världens ledande ekonomier.

Som svar på frågan om var bästa livsplatsen är får vi ett klockrent ”det beror på”. Tomas utvecklar, För barnen hade det just nu varit bättre att bo i Halland, gratis skolgång och allt annat positivt som jag själv hade i min barndom. Att man kan springa rätt ut i naturen och leka i vilken skogsdunge som helst. För Priscila hade nog omställningen att flytta från en sån stor stad som Sao Paolo till landet varit för stor. Däremot är det inte omöjligt att vi kanske flyttar hem till Sverige och närheten till Halland någon gång.

Tomas och Priscilas yngste son Bernard på upptäcksfärd i trädgården.