Reflektion över en öl.

Konstklass i Peking som guidar oss runt på Gallerier.

Sitter på Wild Rover ett ungdomshostel mitt i Bolivias huvudstad La Paz och funderar över livet. Framför oss har vi varsitt stort glas skummande öl och högtalarna pumpar ut irländsk musik just i vår smak. Väggarna är prydda med bilder på olika pubar i Irland och olika slags affischer som förespråkar Guiness och Whiskey. Runt om oss sitter ungdomar från alla världens hörn och det är alltid livliga diskussioner på gång.

Våra Colombianska vänner i Pekings största skidanläggning.

Vi har färdats en lång väg de senaste månaderna och träffat intressant folk längs vår väg. Jag vet inte ens om vi kan rekommendera den här resan till folk för vi har upplevt så mycket så det kommer ta lång tid att smälta allting som vi har varit med om. Det som räddar våra huvuden från att totalt gå i spinn är att vi kan skriva av oss i vår blogg. Att vi dessutom skriver i Region Hallands regi har gjort att vi försökt tänka igenom varje inlägg lite mer ordentligt. Vi har försökt att variera vår blogg även om vi inte lyckats till fullo. Vi är inga professionella journalister så vi hoppas våra läsare haft översende med det.

Korea, Kanada och Sverige i Bastimentos.

Vi har dock tro det eller ej, följt våran syskonblogg från vår regiondirektör och funnit denna mycket intressant. KASAM är ett av de uttrycken som fascinerar oss mest. Vi har försökt att få en känsla av samhörighet eller sammanhang var än i världen vi befunnit oss. Visst finns det alltid likheter även om de är mer avlägsna i vissa länder än andra. Det som kanske är mest intressant är hur man kan finna likasinnade varthän man än befinner sig. Vi har träffat människor i vår egen ålder med olika bakgrund som har precis samma tankesätt, drivkraft och möjlighet att resa som vi har. Alla har drömmar om att utvecklas och förverkliga sig själva. Nu är det naturligtvis enstaka personer som likt vi har det mer välställt i världen på grund av att många har det sämre. Men det är intressant hur vi tänker likadant och hur liten världen känns när man träffar på dessa personer.

Båttur i Panama med Captain America.

”Brist på helhetssyn och systemtänkande är kanske framtidens välfärds största hot” Ett mycket intressant påstående som vi fullkomligt står bakom. Det som fortfarande håller oss i frontlinjen vad det gäller välfärd är just detta. Vi är ytterst duktiga på att organisera oss jämfört med många andra länder men för att kunna bibehålla positionen är det viktigt att vi vet om det och försöker förbättra oss hela tiden. Vi färdas just nu genom Sydamerika där det generella tankesättet är ett helt annat ”manaña” som betyder imorgon och det är precis så det är här. Det vi inte gör idag det kan vi göra imorgon. I Sverige ska allting vara gjort, helst igår. Detta medför att vi blir effektiva på kort sikt men det gör även att vi blir utbrända. Jag tvivlar på att det ens finns ett sjukdomstillstånd som beskrivs med ett liknande ord här nere. Denna effektivitet är vår styrka men också vår svaghet. Vi har följt Catarinas blogg och naturligtvis handlar mycket om sjukvården. Hur vi söker hjälp tidigare för sjukdomar som inte ens var uppfunna 20 år sen. Det är allt fler som går på olika slags mediciner som till exempel antidepressiva medel. Det är även väldigt många som besöker psykologer vilket i sig absolut inte är en svaghet, problemet är varför vi gör detta. Vi måste börja ta hand om varandra mer än vi gör och börja styra samhället istället för att samhället styr oss. En bra kompis är minst lika mycket värd som en bra psykolog.

Ett glatt gäng i Cartagena.

VI vet att vi endast skriver en enkel reseblogg och att det inte är vår sak att försöka dra paralleller till vår Regiondirektör. Men de problemen vi sett runt om i världen påminner om de vi har där hemma. Trots att vi har olika religioner och bakgrund så är vi alla människor. Vi ser fram emot att snart vara tillbaka på Halländsk mark och ska försöka dra vårt strå till stacken vad det gäller att behålla den halländska känslan av sammanhållning som vi så väl kommer att behöva i framtiden.

Mångkulturellt i den försvunna staden.