Sidverktyg

Världens högsta sjö!


Utsikt från vår terass på Isla del Sol.

Bolivia ska enligt uppgift vara det fattigaste landet i Sydamerika och visst är det påtagligt. Vi har precis tagit oss över gränsen från Peru in i Bolivia till den lilla turiststaden Copacabana. Staden ligger väldigt vackert vid Titicacasjöns strand. Det är helt otroligt när man står vid stranden och tittar ut över sjön som ligger på 3811 meters höjd, det känns mer som ett stort hav man spanar ut över.

Vi har även passat på att ta oss ut till Isla del Sol som idag verkligen gör skäl för sitt namn, här har varit strålande sol och varmt. Så här högt upp så möts man varje morgon av ett tjockt lager dimma och man funderar över varför man inte stannade kvar i Colombia eller Panama där det minsann var strålande sol och mycket varmare än Ecuador, Peru och Bolivia. Så här långt i Bolivia har dock solen gjort sin entré under dagen och jagat bort dimma och moln vilket vi är ytterst tacksamma för. På Isla del Sol så börjar direkt klättringen för att komma till högre höjder, själva byn ligger ungefär 100 m ovanför vattnet och det är en brant och påfrestande klättring uppåt i den tunna luften. Väl uppe intar vi ett hostell med en terrass som erbjuder en fantastisk utsikt över Titicacasjön.


Lokala smågrisar tar igen sig

När man går längs med vägen på Isla del Sol så får man känslan av genuinitet, man hör åsnor överallt omkring sig och man möts av fullpackade lamadjur ledda av traditionellt klädda bolivianer. Känslan grusas dock av att varje hus antingen verkar vara en restaurang eller ett hostell, något som kommit på senare år då mängder av turister har hittat hit till denna pärla i Titicacasjön. Vi har sett åtskilliga fantastiska vyer så långt och man börjar tyvärr bli lite mätt. Dock blir man långt ifrån besviken när man börjar sin vandring på toppen av ön och följer bergskammen norröver med fantastisk utsikt åt bägge håll. Där finns så många olika sorters landskap och det påminner dels om regnskog, sjö, hav och vid ett tillfälle till och med om den bohusländska kusten. Det beror delvis på att växtligheten är liknande den där hemma, vi ser både maskrosor, lupin-liknande växter och en buske som påminner om vår ginst. Vi är nöjda när vi dagen efter beger oss härifrån och styr vår kosa mot Bolivias huvudstad La Paz.


Jordbrukslandskapet på Isla del Sol