Nu digitaliserar vi Halland

Tänk att det bara är 20 år sedan vi började använda internet. Vi är många som minns modemuppkopplingarnas surrande och blinkade och webbsidorna som sakta, sakta laddades upp på datorn. Allt gick via de gamla kopparledningarna och vi fick snällt turas om att koppla upp oss. Och när någon i familjen ”var ute” på nätet så var telefonlinjen obönhörligen upptagen…

Det har hänt mycket sedan dess. Mobiltelefonerna har blivit allt smartare och finns nu i snart sagt varje ficka och vi har höga förväntningar på att ständigt kunna vara uppkopplade och också att kunna göra allt mer via nätet. För att inte tala om den folkrörelse som pågår att med mobilerna jaga de små figurerna vars namn börjar på P….

Och vi vänjer oss fort. Själv bor jag i skogen i Falkenbergs vackra inland och jag vet inte hur min vardag skulle fungera om jag inte hade alla de tjänster som nätet erbjuder. Jag beställer en hel del av de saker jag behöver i hushållet online – och kan hämta dem när jag ändå åker in till Ullared för att handla mat. Det sparar många resor och mycket tid. Att kunna ladda ner teve och till exempel se på nyheterna eller en bra film när det passar mig är en bekvämlighet jag inte skulle vilja vara utan. Uppkopplingen ger möjlighet att lösa jobbfrågor eller ha ett distansmöte hemifrån. Listan kan göras lång.

Jag vet också hur viktigt det är för mina grannar och oss att få tillgång till snabbt bredband. För de som jobbar i lantbruket eller driver företag utanför tätorten i någon annan bransch.

Det finns en stor samsyn kring hur avgörande ett stabilt, snabbt bredband är för att HELA Halland ska vara den bästa livsplatsen. Att företag ska kunna verka fullt ut utanför tätorterna, att skola, vård och omsorg fungerar oavsett var vi väljer att bo.

Unikt samarbete ger fler chansen
Därför är det så glädjande att vi i Halland, efter en innovativ upphandling, har kunnat träffa ett unikt avtal med en av marknadens aktörer. Det handlar om en utbyggnad som ska erbjuda alla hushåll på landsbygden fiber via bredband till ett solidariskt, enhetligt pris. Tillsammans med det utbyggnadsarbete som redan pågår i tätorterna blir det en kraftfull satsning på att digitalisera hela regionen.

Jag är övertygad om att den här satsningen kommer bli ett lyft för hela Halland. Vi kommer se nya företag som tar chansen att etablera sig även på landsbygden och många människor som får möjlighet att arbeta hemifrån. Utbildning för både barn och vuxna blir allt mer beroende av snabba uppkopplingar och kontakter med omvärlden. Digitaliseringen skapar en ny samhällsutveckling samt ger konkret nya möjligheter att erbjuda vård och omsorg. Allt från att kunna kontakta vårdcentralen eller sjukhuset via 1177 Vårdguiden – där tjänsterna blir fler i snabb takt – till fungerande larm och omsorgstjänster eller att i hemmiljö kunna få sin dialys istället för att åka till sjukhuset flera gånger i veckan.

Vi lägger ribban högt i den här viktiga frågan. Med den allt bättre samverkan mellan viktiga aktörer som utvecklas, med stöd av vår nya bredbandsstrategi, känner jag mig säker på att Halland inom några år kommer vara bland de bäst digitaliserade regionerna i landet. Ett viktigt steg på vägen mot att vara den bästa livsplatsen.