Full rulle

Nu är det dags att se Halland från sadeln. Det tänker åtminstone jag göra i sommar. När Kattegattleden invigdes på självaste nationaldagen var det många människors drömmar och kreativitet som blev verklighet. År av planering och hårt arbete, av nätverkande och samarbete ligger bakom att vi på Västkusten nu kan stoltsera med landets första nationella cykelled.

Kattegattleden – som kommer att ha nummer 1 – är 37 mil av lättillgänglig, vacker, havsnära och i det närmaste bilfri cykelled som, det är jag övertygad om, kommer att betyda mycket för den fortsatta utvecklingen av Halland som besöksdestination. Cykelturismen är en miljardindustri i många länder och fungerar som en välsmord motor för besöksnäringen.

Om vi i Sverige halkat efter lite i den utvecklingen så är vi nu på väg i kapp. Och Västkusten tar täten. Kattegattleden blir en fin symbol för Halland och en magnet som drar hit cykelsugna besökare från övriga Sverige liksom från många länder i vår närhet.

Satsningen på Kattegattleden har också inneburit en upprustning av många mil cykelväg längs med hela vår kust, vilket kommer att bli till nytta året runt när vi ska ta oss till jobb, skola och annat med pedalkraft – det kanske miljövänligaste och mest hållbara transportsätt som finns.

För mig är Kattegattleden också en symbol för vad vi kan uträtta när vi krokar arm med varandra och jobbar gemensamt mot ett mål. Leden är frukten av ett gott samarbete mellan statliga myndigheter, två regioner och tio kommuner samt massor av små och stora företag och organisationer.

Ut och cykla och njut av ditt Halland. Från cykeln ser du ju så mycket mer än när du far fram i bil. Kanske upptäcker du smultronställen som du inte hade en aning om…