Sidverktyg

Kyla, skoskav och välkommen sköna maj!

Många var de valborgsmässoaftnar som jag tillbringade med mor och far och en massa andra människor, alla samlade för att se Cortégen i Göteborg. Av någon anledning var den alltid sen, men så äntligen kom den och det smällde, rök och spelade. Då, när jag var liten, förstod jag inte allt som stod på plakaten och inte heller kunde mina föräldrar förklara allt. De ekivoka skämten passade sig väl inte för en mellanstadielev …

Senare, när jag gick på gymnasiet och universitetet, minns jag allra mest kyla, att frysa, att vilja vara barbent men i sista stund ta på sig strumpbyxor, att ha ont i fötterna av för höga och obekväma skor … Till och med i snöfall har jag sett någon Cortége. Middagar i långklänning (som inhandlats secondhand), efterfester i overall, att inte sova någonting, att möta studenter från många andra städer…

Ännu senare stod jag där med mina egna barn och tjatade om att de skulle tagit på sig mer kläder och kunde inte förklara allt som stod på plakaten… Ja, för mig är nog Valborg för evigt förknippad med Chalmerscortégen i Göteborg.

När jag var liten var jag rädd för berusade människor och efter att cortégen var slut ville jag bara hem.  Det var på något sätt otäckt på stan denna kväll. Kunskapen om ungdomar och alkohol är betydligt djupare idag. Vi vet att just denna natt är det lätt att ungdomar far illa. Det kan handla om för mycket alkohol eller om misshandel och överfall för att man inte har kontroll över sig själv. Vi vet också att man inte ska, på några villkor, bjuda sina ungdomar hemma på alkohol före 18 års ålder. För att inte tala om det märkliga faktum att föräldrar köper ut och langar till sina ungdomar.  Det är för mig helt obegripligt. Det har visat sig ha mycket stor betydelse för hur det går senare i livet med alkoholen. Så blev jag uppfostrad. Även efter att jag blev 18 tog det i några år emot att dricka ett glas vin hemma med mina föräldrar.

Jag hoppas nu att vi slipper läsa trista nyheter senare i veckan, från våra städer i Halland och Göteborg. Det är ju inte Polisens önskemål att det är fint väder på Valborg. Om det är lite kallt, blåsigt och regnigt minskar fyllan och stöket på stan. Nu ser det ut som om vi får en någorlunda solig och torr Valborg. Och vi andra, som vill mysa i torp, stuga och bostad med lite grillat eller sill, vi vill förstås ha fint väder, värme och hälsa sköna maj välkommen!