Sidverktyg

Räkna de lyckliga stunderna blott …

Vissa saker berör mer än andra. Det finns en gammal slagdänga som förespråkar att vi ska ”räkna de lyckliga stunderna blott …”. Det är nog inte så enkelt. Och kanske inte heller bra att ignorera det svåra.

Jag funderar mycket över drivkrafter. Vad är det som får olika människor att orka ta sig igenom svårigheter i livet – och till och med stärkas av det? Det finns forskning som pekar på att vår inställning till svårigheter, utmaningar och till och med sjukdomar, avgör hur vi mår både i kropp i själ. Att läsa om Emma, tjejen som åkte Vasaloppet i helgen och trotsade svår cancer, får mig att se vilken styrka det finns i människor.

På samma sätt kan jag i yrkeslivet se hur en del har en aldrig sinande energi. Hur stora svårigheter, motstånd, hinder och resursbrist det än är, så drivs dessa personer vidare. De slås ned och ligger platt, men reser sig, ruskar av sig och går vidare.  De lär sig av erfarenheten och går starkare mot nya mål. Andra trycks till och får bestående men. De orkar inte komma tillbaka utan byter kanske både bransch och arbetsgivare. I värsta fall kommer människor aldrig tillbaka till yrkeslivet.

Vad är det som gör att en del tycks blir stärkta genom svårigheterna medan andra dukar under? Det finns många exempel i historian, jag tänker bland annat på andra världskriget och det fasansfulla som hände i koncentrationslägren. Forskningen har pekat på att dem som klarade sig i koncentrationsläger hade något som kallas KASAM – känsla av sammanhang. Denna kunskap kan återanvändas i livet och på arbetsplatser för att peka på hur viktigt det är att skapa ett begripligt och hanterbart sammanhang.

Det är alltså inte så att de lyckliga stunderna enbart ska räknas. Det finns, hur konstigt det än kan låta, en lärdom även i det hemska, i sjukdom och i olycka, som en del människor omvandlar till kraft, handlingsförmåga och erfarenhet. Det är säkert erfarenheter som alla skulle vilja vara utan, men som när de sker kan vändas till en positiv kraft.

Kan vi skapa förutsättningar i ett samhälle som gör att fler människor känner denna drivkraft? Hur skapar vi KASAM på arbetsplatser, i skolan, i vården, i Halland? Hur kan förutsättningarna stärka invånare att ta sig igenom svårigheter? Ibland tänker jag att det finns något i Halland som kanske har betydelse. En sådan sak är föreningslivet. Kanske gör det att människor stärker varandra och känner att de finns i ett sammanhang, utöver familj och yrkesliv?

Det finns många goda exempel och den som inspirerade mig att skriva denna blogg idag var en ung, driven, framåt tjej som startat föreningen Ung Cancer, där också Emma som åkte Vasaloppet finns med. Snacka om att skapa sammanhang! Så Julia, Emma och alla ni andra: Bara kör på, för ni gör skillnad!

http://juliamjornstedt.se/2012/03/04/den-viktigaste-bilden/