Om klimatångest och konsten att samarbeta över gränserna

Så har vintern tagit greppet även om södra Sverige.  Det var i grevens tid, eftersom vi numera lätt får klimatångest om vädret inte beter sig som det brukar.  Ångest över klimatet är väl egentligen inte något nytt, vi svenskar är väl till och med kända för att diskutera och kallprata väder. Kanske är det för att vi har ett så varierande väder som vi gör det och kanske saknar vi också variationen när den inte inträffar. Min klimatångest finns där också, en inre oro för att fukt och vatten, från ovan och från havet, ska ta över hela året. 10 grader oavsett nyår eller midsommar…  Hemska tanke!

Själv har jag tagit på broddarna, till arbetskamraternas stora muntration. Jag vägrar att bli offer för fall och fraktur, vill inte belasta sjukvården eftersom det finns andra som har betydligt större behov. Jag återkommer till min käpphäst varje vinter: hur vi borde använda våra samhälleliga resurser över organisatoriska gränser.  Ofta står vi där med olika budgetar och inser att det skulle finnas vinster med att satsa på det ena eller andra, men att vinsten och nyttan faller ut i en annan huvudmans budget. Ett exempel: Tänk er en vassare snösväng som kom ut i tid så att blöt snö inte fryser till is, så att gångvägar, backar och korsningar blir mer riskfria. Vad skulle det kosta och hur många färre besök på ortopedakuten skulle det innebära, hur mycket mindre förlorad arbetsinkomst och sjukersättning skulle kalkylen visa på plussidan och kanske viktigast – hur mycket minskat lidande för invånarna?

Det finns fler sådana exempel: om vi slutar sälja godis och läsk i skolorna som mellanmål (jag hoppas verkligen att ingen gör detta) och istället satsade på bubbelvatten och frukt. Hur mycket bättre skulle ungdomar och barn må, hur skulle hälsan utvecklas och vanor skapas som påverkar positivt i livet? Eller om vi hade resurser att möta eleverna i skolan med sjukvårdens förebyggande resurser, inte bara skolhälsovård, hur skulle då unga vuxnas hälsa påverkas och sjukvårdens kostnader framöver?

Detta är ett av tricken för att klara välfärdens finansiering framöver. Vi ser redan i vår region ökade behov av sjukvård. Det handlar om stora volymer som vi har svårt att finansiera. Vi måste göra på ett annat sätt. Vi måste klara att jobba över organisatoriska gränser i genomförandet av de politiska besluten. Då är det en fördel att kunna samlas över de organisatoriska gränserna runt ett bord. Ta besluten nära invånarna. Det kan vi i Halland.