Alla behöver rörelse

Reflekterar över varför en del av oss invånare söker oss till, och har ett behov av rörelse, och andra inte. Hur stimulerar vi våra barn till rörelse och hur ser skolan på gymnastik och idrott?

När jag gick i skolan var det inte tillåtet att röra sig hur som helst. Det skulle vara ”rätt” och fy den som ville spela basket när vi skulle kasta slungboll.  Momentet hoppa höjd minns jag som en enda plåga, varje gång jag sprang mot ribban riktigt kände jag hur ont det kalla stålet skulle göra när jag misslyckades att komma över. Just smärta, skam och rädsla att inte lyckas tror jag har präglat mångas gymnastiklektioner förr i tiden. Hur stimulerad blir man då att fortsätta röra sig …

I helgen deltog jag med min äldsta dotter i ett slags träningskonvent. Vi har tillsammans laddat hela hösten inför denna helg. En av de mer moderna gym- och träningskedjorna i Göteborg arrangerade en heldag där man mot betalning fick träna en massa olika sorters pass under ledning av de främsta inom området. Vi tog oss dit, lite spända och förväntansfulla, och möttes av en ny värld.

Efter superstep, aerobics, yoga, afrikansk dans och föreläsning om träning kunde vi konstatera att det var inte bara tränare själva som deltog. Där fanns alla typer av motionärer; män, kvinnor, olika kroppar och åldrar. Och det var väldigt olika hur van man var vid träningsformen. Men det var en sak som förenade alla – en lyckokänsla av att röra sig tillsammans till musik, känna musklerna spännas och fyllas av trötthet, rytm och glädje. Vi satt alla svettiga utspridda mellan redskap och stepbrädor och åt en god lunch med vatten till.

Tänk vad många olika möjligheter det finns att stimulera till rörelse, inte genom höjdhopp, längdhopp och plint, utan genom musik, glädje och gemenskap. Om det är någon del av skolans verksamhet som inte borde präglas av konkurrens och exakta måltal, som tid på 60 meter, så är det väl gympa.

En förutsättning för att regioner och kommuner ska klara sitt välfärdsuppdrag i framtiden är att vi tidigt stimuleras till rörelse. Att bostadsbyggande, samhällsplanering, skolor med mera ger förutsättningar för rörelse som är lustbetonad och inte prestationsinriktad.

Tack Lars, som skickade länken till mig om detta nya nöje – träningskonvent! Och heja på alla skolor som vill locka ungdomar att röra sig på okonventionella sätt. Alla behöver få röra sig – inte bara de som ska bli elitidrottare!