Lyckad Halländsk bokmässa

Hej allesammans!

Lördagen den 25 november var det dags för årets upplaga av Halländsk bokmässa. Efter många månader av förberedelser var vi nervösa och förväntansfulla inför dagen. Vi var några stycken från Kultur i Halland som tidigt på morgonen kom till Kulturhuset Komedianten i Varberg. Väl på plats möttes vi av ett stort och glatt gäng av personalen på stadsbiblioteket. Vi gnuggade gruset ur ögonen och satte igång.Vi hade under fredagseftermiddagen tillsammans möblerat om, klätt bord och dekorerat, så denna morgon handlade det mest om att ställa i ordning fikat, fixa med några mindre detaljer och ta emot utställarna.

Nytt för i år var att alla utställare höll till på samma plan. Detta gjorde att ingen utställare blev förbisedd samt att besökarna enkelt kunde ta del av allt mässan hade att erbjuda genom att följa slingan av bord på entréplan.

Expoplatsens scen. Foto: Josefin Johansson

Maria Ehde Andersson från Kultur i Halland. Foto: Josefin Johansson

Medan utställarna kom på plats och började duka upp sina bokbord kom det några morgonpigga besökare som hade bokat in sig på författarfrukost med Aino Trosell. Även jag hade nöjet att få ta del av detta cirka 45 minuter långa föredrag som tog plats en trappa upp på Evenemangsplatsen. Jag blev inte besviken. Morgonljuset sken in på oss på oss medan vi lyssnade på Aino och smuttade på våra kaffekoppar. Hon berättade om några av sina böcker (hon har 25 romaner bakom sig!) och läste högt för oss ur en av dem. Hon delade också med sig av sina spännande och vådliga researchäventyr vilket resulterade i många goda skratt. Jag törs säga att vi som lyssnade till Aino denna morgon fick den allra bästa starten på mässan!

Aino Trosell trollband sin publik. Foto: Josefin Johansson.

Författarfrukost med Aino Trosell. Foto: Josefin Johansson

Klockan tio öppnade mässan sina dörrar för allmänheten. Jag ska erkänna att vi som arrangörer blev något förvånade, men främst mycket glada, när det visade sig att det kom mer besökare på förmiddagen än vad vi hade vågat ana. Majoriteten av utställarna hade talartid på Expoplatsens scen och samtliga hade åhörare. Fantastiskt! Dessa scenpresentationer var mycket intressanta och omväxlande. Det handlade om alltifrån öar till psykisk ohälsa. Skådespelaren Petter Heldt och vår egen Maria Ehrenberg (Kultur i Halland – regionbiblioteket) var konferencierer och briljerade båda två. Det är en konst att intervjua människor samtidigt som man ska hålla tider och se till att allt flyter på ett naturligt och snyggt sätt. Bra jobbat!

I Sagorummet bjöds det på lite längre uppläsningar för de små och i Lilla Teatern kunde man se pjäsen Wilmas kompisar, baserad på Marie Bosson Rydells bok Williams kompisar framförd av Linns Teaterbyrå. Tyvärr var det rätt ont om barn på mässan, men de som kom verkade nöjda och glada. Till nästa år ska vi klura på hur vi får fler barn till mässan. Alla förslag mottages varmt!

Anders Källgård berättade om sina öböcker på Expoplatsens scen. Foto: Josefin Johansson

Yvonne Kullenstjärna vid sitt bokbord. Tack för ett trevligt samtal och all inspiration! Foto: Josefin Johansson.

Hamza Yalçin drog publik när han pratade om yttrandefrihet. Foto: Josefin Johansson.

Jan Myrdal och Cecilia Cervin. Foto:Josefin Johansson.

På mässan presenterades Oline Stig som den författare som valts ut för Hela Halland läser 2018 – Hallands största bokcirkel. Foto: Josefin Johansson.

Allt som allt så blev det en väldigt lyckad mässa! Stämningen var god under hela dagen och allt flöt på utan några missöden. Vi som arrangerat detta är mycket nöjda och glada, speciellt efter sådan positiv feedback från mässbesäkare och utställare! Till veckan skickar vi ut en utvärdering till alla utställare för att se vad vi kan göra ännu bättre till nästa år. Troligtvis kommer mässan att hålla till på stadsbiblioteket i Halmstad, men saker och ting kan ha ändras till dess. Stay tuned!

För den som är intresserad av att ställa ut på nästa års mässa, klicka här: http://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/litteratur1/hallandsk-bokmassa/for-utstallare/. Och för den som är intresserad av att besöka eventet 2018 kan jag rekommendera att ni följer Kultur i Halland – litteratur på Facebook eller håller uppsikt på vår hemsida: http://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/litteratur1/hallandsk-bokmassa/.

Trött men glad personal från Varbergs stadsbibliotek + Nina Katarina Karlsson och Josefin Johansson från Kultur i Halland. Foto: Lillemor Åkerman

Jag avslutar inlägget med att citera Lillemor Åkerman, ”Tack alla ni som kom – utan er ingen mässa!” Så sant, så sant. 🙂

Hoppas att vi ses nästa år!

/Josefin Johansson, regionbiblioteket