Sidverktyg

Halländsk bokmässa i Halmstad 26 november

hallbok-2016-logga-med-artal-mindre

Årets Halländsk bokmässa hölls den 26 november på Stadsbiblioteket i Halmstad. Cirka femtio utställare fanns på plats och under dagen presenterade dessa författare, bokförlag, litterära sällskap och andra organisationer från Halland sina utgivningar och aktuella titlar i form av uppläsningar, samtal och framträdanden på bibliotekets tre scener. Det breda utbudet lockade människor i alla åldrar och besökare kunde bland annat prova på att sticka binge, träna läsförmågan med läshundar, vika figurer av sidorna ur gamla böcker och klappa ormar.

Redan tidigt på lördagsmorgonen var det full fart på Stadsbiblioteket i Halmstad. Bibliotekspersonal, delar av det halländska författarsällskapet och personal från oss på Kultur i Halland var på plats för att ställa i ordning och fixa de sista detaljerna innan det var dags att välkomna allmänheten. Skyltar skulle ställas fram, bord skulle flyttas, utställare skulle komma på plats, och kanske viktigast av allt, kaffet skulle kokas! Det dröjde inte länge innan några morgonpigga utställare knackade på glasdörrarna och under den kommande timmen strömmade det in allt fler. De tomma vitklädda borden fylldes snart med böcker och texter av alla dess olika slag, färgrannt pynt, vykort och bokmärken, och på några av dem bjöds det på godis eller hembakat.

Klockan tio slogs dörrarna upp för allmänheten och trots den tidiga timmen denna helgmorgon fanns besökare på plats från första stund. Petter Heldt och Maria Ehrenberg turades om att presentera och intervjua utsällarna på Nissanscenen (entréplan) från det att mässan öppnade. Dessa framträdanden rullade sedan på under dagen och innebar att författare, förlag och litterära sällskap fick cirka tio minuter på scenen där de kunde presentera sig själva eller/och sin verksamhet som de önskade. Publiken fick bland annat höra smakprov från romaner, facklitteratur, barn- och ungdomsböcker och spänningslitteratur.

I Klarasalen (nedre plan) bjöds det på ett par längre program- ett där det höglästes sagor och talades och sagans kraft och ett av Teater Halland, med poesi och visor av halländska författarprofiler som Ingela Strandberg, Abela Gullbransson, Gustaf Ullman, Elsa Grave och Sonja Åkesson.

På övre plan kunde besökare ta del av några längre scenframträdanden och presentationer på Hallandsscenen. Dessa presenterades av Anna Pia Åhslund och Nina Katarina Karlsson och handlade bland annat om mat- och kokböcker, fantasy, små barns språkutveckling och killars läsning. Besökare kunde också lyssna till estradpoesi av det halländska laget i Poetry Slam samt ta del av en diskussion om nya strömningar i litteraturen och bland författarna i Halland. Bortsett från dessa scenframträdanden och presentationer fick besökare prova på att sticka binge, vika figurer av sidorna ur gamla böcker, och klappa ormar.

Halländsk bokmässa 2017 arrangeras i Varberg. Mer information om detta och hur man anmäler sig kommer till våren. Håll utkik på Kultur i Hallands webb och sociala medier.

Stort tack till alla medverkande utställare men också till mässans alla besökare! Vi ses väl i Varberg nästa år?

/Josefin Johansson, assistent regionbiblioteket.