Bokprovning i Varberg 27 april 2016

Under onsdagen 27 april var det bokprovning för första gången i Halland,
på Stora Bokprovning - loggateatern i Komedianten i Varberg. Bokprovningen är en årlig händelse av Svenska barnboksinstitutet.

En bokprovning innebär att det ges en översikt av olika trender och statistik över utgivna barn- och ungdomsböcker som publicerades på det svenska språket under det gångna året. Genom föreläsningar av Sofia Gydemo, Lillemor Torstensson och gästföreläsaren Maria Nilson från Linnéuniversitetet i Växjö, fick deltagarna lyssna på spännande analyser, statistik och iakttagelser om det gångna årets barn- och ungdomsböcker.

Under 2015 publicerades 2089 barn- och ungdomsböcker, en ökning med 229 titlar jämfört med utgivningen under föregående år. Själva utgivningen av dessa böcker har ökat för sjätte året i rad, mestadels bland faktaböcker, kapitelböcker och de tecknade serierna. Även översättningen från andra språk har ökat, men engelska är fortfarande i majoritet i översättningsområdet, men de svenska originalen är i majoritet (56 %) bland utgivna böcker 2015.

Lite senare under våren kommer en filmad bokprovning dyka upp på UR play, för den som missade föreläsningarna eller vill se dessa igen.
 Länk till de titlar som berördes >>

Bokprovning i Varberg

Vi på regionbiblioteket vill tacka alla som kom på bokprovningen och ett stort tack till föreläsarna och hoppas få återse bokprovningen nästa år igen!

Josefin Börjesson, praktikant på regionbiblioteket