Next Library Festival – söndag 13/9

Konferensen inleddes på lördagkvällen med GetTogether i det nya biblioteket i Århus. Fem korta tal av arkitekter och bibliotekschefer gav en bakgrund till framväxten av Dokk1.

Konferensens första keynote-speaker var Deborah Jacobs från Seattle: The Public Library as a powerful change agent for Society. De processer som ledde fram till multimediahuset Dokk1 i Århus kommer att påverka och ändra vårt sätt att se på bibliotek menar hon. Det har varit en lång process, i tio års tid har man experimenterat och bedrivit lärandeprocesser tillsammans med allmänheten.

FN har satt upp 17 mål för ett uthålligt samhälle, biblioteken har en viktig uppgift att vara en del i detta arbete. Biblioteken är agenter för förändring, DJ lyfte fram tre faktorer:
People – Place – Platform

Det finns omkring 320.000 folkbibliotek runtom i världen. Deborah visade en film från Nepal där en 47-årig kvinna tack vare biblioteket har lärt sig att läsa och utvecklas som människa. Stolt berättar kvinnan i filmen hur detta har stärkt hennes självförtroende och hur hon nu hjälper andra att utvecklas. Hon avslutade med att tipsa om en nyutkommen bok: “BiblioTech: Why libraries matter more than ever in the Age of Google” av John Palfrey, Basic Books. -Vi måste vara aktiva, stolta och högljudda – och vara en del av samhällsutvecklingen, att hänge sig åt nostalgi kan vara livsfarligt enligt Palfrey.

Därefter var det dags att välja mellan ett antal workshops. Själv valde jag The Library as a Studio – biblioteket i Richland i USA visade hur man har arbetat med designprocesser. Metoden bygger på ”persona” – man målar upp en bild av en tänkt biblioteksanvändare och funderar kring vad biblioteket kan göra för denna person och hur biblioteksmiljön bör utformas. Därefter fick vi själva tillfälle att prova att använda metoden med hjälp av diverse pennor och lappar etc. Mycket inspirerande att få arbeta tillsammans och möta deltagare från olika länder!

Mitt andra val för dagen var en workshop med bland andra min favorit Rosan Bosch, The Library as a flexibel learning space
Learn, create, share! – The learning space är en del av en dansk modell, ”Modelprogram for folkebiblioteker” http://modelprogrammer.kulturstyrelsen.dk/en/

Fyra grunder till lärande:
Fun – curiosity – pleasure – development

Även här fick vi tillfälle att arbeta i smågrupper kring ett gemensamt uppdrag; att skapa ett dynamiskt bibliotekslandskap för lärande. Vi använde oss av Rosan Bosch designredskap:
Mountain: en till många
Cave: ett ställe dit man kan dra sig tillbaka
Camp fire: man samlas kring en lägereld
Watering hole: tillfälliga möten
Hands on: att använda hela kroppen, rörelse som inlärning

På eftermiddagen talade IFLA:s president, Donna Scheeder, på temat What’s next? Building and implementing the change agenda at Aarhus

På kvällen samlades vi på Tivoli Friheden för middag, mingel och trevlig samvaro.

/Eiler, regionbiblioteket