Sidverktyg

NEXT Library Festival – Århus 12-15 september

Om jag ska sammanfatta denna konferens i några få ord så får det bli möten, öppenhet och generositet.

Möten: Jag har aldrig tidigare varit på en konferens som har gett så många tillfällen till möten. Konferensen bestod av en blandning av olika former som gav oss deltagare tillfälle att lyssna, lära, vara aktiva, leka och samtala:
17 valbara ”interactive sessions”, ett antal framträdande keynote speakers, en räcka av ”ignite talks”, rikliga möjligheter till studiebesök och utflykter, och sist men inte minst: middag med dans och lek i form av radiobilar och ett något gnisslande pariserhjul … Alla möten med människor och blandningen av språk, kanske inte konstigt att vi var så trötta när konferensen led mot sitt slut.

350 deltagare från bibliotek runtom i världen. Många från Norden förstås, men också från länder runtom i Europa inklusive Baltikum och Balkan. Enstaka deltagare från Moldavien, Ukraina, Mongoliet och Kina, flera från Australien, Nya Zeeland och USA. Ja det var många som lockades till denna festivalartade konferens, jag gissar dock att själva festföremålet, DOKK1, hade ett finger med i detta. Klokt nog hade arrangörerna satt ett tak för antalet deltagare annars hade man nog inte rott detta i land, inte ens i Århus. Med NEXT Library har Norden fått en konferens av internationella mått, en ovanlig en dessutom!

Generositeten? God mat och dryck i dagarna tre. Samt en mycket öppen och välkomnande stämning.

DOKK1

DOKK1

Nu ska jag gå och ta en närmare titt på DOKK1, en guidad tur väntar med Elif Tinaztepe, arkitekt från schmidt/hammer/lassen, spännande!

/Eiler Jansson, regionbiblioteket