Light Symposium 2015 – Münchenbryggeriet 19-20 mars

Ljussymposiet arrangeras av KTH i samarbete med ett systeruniversitet i Wismar, i år är man i Stockholm.
Storleksmässigt kan konferensen jämföras med vår egen Halmstadkonferens.

I år är det Internationella ljusåret, initierat av UNESCO, inledningstalare var Juste Jean-Paul Ngome Abiaga.

Den första dagens föreläsningar var mycket omväxlande och lärorika, från neurobiologi till arkitektur och ljusdesign.

Huvudtalare var Satchin Panda från Kalifornien som talade om hur vår dygnsrytm styrs av ljuset. Alla organismer, även växter, har fotoreceptorer. Det var först på 1990-talet som man upptäckte en tredje receptor vid sidan av ögats tappar och stavar. Ett fåtal celler (dvs bara några tusen…) som finns i vår näthinna reagerar för blått ljus och är synnerligen ljuskänsliga. Mina anteckningar:
Den cirkadiska klockan rytmen styr våra kroppar. Klockan ställs hos det nyfödda barnet under de första veckorna. Experiment på möss visar att 500 nm är den våglängd som effektivast påverkar rytmen, ställer om klockan. 500 nm är också den våglängd där våra stavar är som mest känsliga = grön färg.
Försök på möss visar att blinda möss reagerar på ljus likaväl som seende vilket beror på den tredje fotoreceptorn och hormonet melanopsin.

Melanopsin är mest känsligt för blått ljus, 480 nm. Mer ljuskänsligt än det övriga systemet, fungerar även vid svagt ljus, det räcker med fullmåne visar experiment på nattaktiva apor i Amazonas.

Melanopsinsystemet bidrar även till ögats adaptation när vi går från mörker till starkt ljus.

Experiment på möss visar att ljus nattetid påverkar vårt ätande men även hur vi tar upp näring. Nattligt ljus och en livsstil 24/7 leder till fetma…

Intressant jämförelse mellan två välkända arkitektritade hus i Kalifornien, Baileys House byggt 1908 och ett hus från 1958. Byggda för helt olika livsstilar och behov med olika tankar om livsstilen hos välbärgade California-bor. Huset från 1908 är genomgående mörkt medan huset från 1958 badar i ljus – stora fönster utan gardiner, ljusbrunnar osv.

Light – ”the essence of architecture”
Light for the Favelas

Dagens sista talare var en av fyra stipendiater:
Tatiana de Albuguerque från Brasilien höll ett intressant föredrag där hon gick igenom ett antal förslag som visade hur man skulle kunna öka trygghet och säkerhet i kåkstäder. Hennes exempel var från favelan Barreira Do Vasco i Rio de Janeiro.

/Eiler Jansson