Reading together: The Nottingham Story

Här kommer ett blogginlägg från årets Halmstadkonferens som hölls i Tylösand i förra veckan.
Temat för årets konferens var läsning och litteratur. De mest långväga gästerna kom från England, deras föredrag handlade om barns språk och barns läsning.

Reading together: The Nottingham Story
-Elaine Dykes & Sue Sanderson

Elaine ansvarar för barnbiblioteksverksamheten på 16 bibliotek i Nottingham, hon arbetar på Nottingham City Council. Sue är chef för frontpersonal och förmedling, hennes grupp består av 45 biblioteksassistenter.

Elaine och Sue började med att visa en kortfilm – i högt tempo fick vi en glimt av allt spännande som Nottingham har att erbjuda – även Robin Hood och Sherwoodskogen kom med på ett hörn. Staden är av Malmös storlek, 300 tusen invånare i staden och cirka en miljon i grevskapet.

Filmen var en effektfull kontrast till de utmaningar staden har att brottas med när det gäller barns läsning och språkutveckling. Som gammal industristad har Nottingham länge haft en stor invandring, idag är 35 procent av invånarna är icke-vita britter och 27 procent har inte engelska som sitt första språk.
Cirka 20 tusen barn lever i hushåll där ingen av föräldrarna arbetar. Att arbeta med unga föräldrar och stödja föräldrar är därför en mycket viktig uppgift.

22 procent av invånarna använder biblioteken. Nära en tredjedel av dessa är nya användare, under fem års ålder! Man når barnen bland annat genom The PEEP Programme, ett program som syftar till att stimulera små barns utveckling. Mer än två tredjedelar av de fattigaste barnen har inte fått någon språklig förberedelse innan de börjar skolan säger Elaine. Ett annat sätt att nå föräldrar och barn är med hjälp av vykort till alla nyfödda: Man informerar om att biblioteken är gratis; ingen avgift för förstörda böcker och inga förseningsavgifter för barn under 18 år.

Totstime! Sagostunder där sång och ramsor utgör huvuddelen. Dessa totstimes är en del av biblioteksassistenternas jobb. Personalen tränas av bibliotekarier och erfarna assistenter, sångstunderna planeras och genomförs sedan av de assistenter som ingår i frontlinjen.

Bookstart:
Nationellt program sedan tjugo år, har funnits i Nottingham i sju år.
Bookstart är till för alla barn, i konceptet ingår olika bokpaket med två böcker i varje paket.
Exempel:
-Babies pack – delas ut av hälsovårdspersonalen i samband med hembesök.
-Preschoolers pack – delas ut till 2-3-åringar.
Flera paket har utformats med särskild tanke på barn med funktionsnedsättning. Det finns även tvåspråkiga böcker på ett 40-tal språk.

Bookstart Bear Club:
Ett framgångsrikt projekt som har inneburit en klar ökning i antal biblioteksbesök och boklån. Man delar ut ”pass”, efter sex stämplar får barnen en egen bok. En ljusblå björn som uppträder på gatan ingår i marknadsföringen.

Summer Reading Challenge:
Dessa läger är en mycket viktig uppgift för biblioteket säger Elaine, eftersom läsnivån sjunker under sommaren. Man har 5-6 veckors sommarlov i Nottingham. Biblioteken köper materialet från Reading Agency.

Bulwell Riverside Centre (Joint Service Centres):
Detta center innebär många möjligheter till samarbete över professionsgränserna, Sue betonar att det inte bara handlar om att man samlas under samma tak. Bulwell har blivit en succé sedan det öppnade för tre år sedan.

/Eiler Jansson, regionbiblioteket