Kom med och läs!

Sedan ca 1,5 månad pågår en stor bokcirkel i Halland, kallad ”Hela Halland läser”. Det är en lässatsning initierad av Hallandsposten och Hallands nyheter, i samarbete med Regionbiblioteket och kommunbiblioteken (undantaget Kungsbacka). Ett ypperligt tillfälle för alla hallänningar som är sugna på att inte bara läsa en bok, utan också dela sina läsupplevelser med andra!

Boken som cirkeln kretsar kring heter ”Springa med åror” och är skriven av författaren Cilla Naumann. Det är en historia som utspelar sig i Hallands kustland, där elva-åriga Monika bor någonstans på en bondgård. Hon blir god vän med sommargästen Johanna från Stockholm och läsaren får följa deras vänskap genom både barndom, tonår och vuxenliv. Boken skildrar även moderskap och mötet mellan stad och landsbygd, så väl som mellan olika samhällsklasser.

Bild från Bonniers förlag

Startskottet för den halländska läsningen gick i slutet på september då Cilla Naumann, själv född i Varberg, besökte Halmstad stadsbibliotek för att berätta om boken och sitt författarskap. Sedan dess har hon även träffat läsare på biblioteken i Hylte, Laholm, Varberg och Falkenberg. De ungdomar som var med på skrivarlägret ”Skrivkramp” i somras fick dessutom möta författaren på sin återträff förra veckan.

Som sig bör i en bokcirkel har det funnits flera möjligheter att samtala med andra läsare om boken. Man har kunnat delta både i träffar på biblioteken och på nätet, i Facebook-gruppen ”Hela Halland läser”. I Halmstad, Hylte och runt om på biblioteken i Falkenberg har det varit bokprat med fika, liksom på stadsbiblioteket i Laholm. Där invigde man ”Hela Halland läser” med att bjuda på te och mackor i höstskymningen. Samtidigt fick besökarna en introduktion till Cilla Naumanns författarskap. I Varberg har bokcirklar hållits både på Stadsbiblioteket och på biblioteken i Veddige och Kungsäter. Många har också träffats i privata cirklar och diskuterat boken. På flera skolor i kommunen har eleverna läst Cilla Naumanns bok ”62 dagar”. Den är en pendang till ”Springa med åror”, om samma plats och samma människor, sett ur ett annat perspektiv. Eleverna har samtalat om boken i allt från mindre grupper till hela klasser. De har även fått tillfälle att prata om boken med Cilla Naumann, som vid sitt besök i Varberg träffade både skolelever och andra läsare. I kvällsbesöket på stadsbiblioteket den 6/11 ingick dessutom ”mingel med tilltugg”.

Elever på Väröbackaskolan i Varberg läser och diskuterar "62 dagar"

Elever på Väröbackaskolan i Varberg läser och diskuterar ”62 dagar”

För den som har missat ovanstående tillfällen – eller bara vill ha mer! – finns fortfarande möjlighet att möta andra läsare. Halmstads stadsbibliotek bjuder in till bokdiskussion den 21/11 och Söndrums bibliotek till ”Bokfika” den 19/11.

”Springa med åror” finns just nu att köpa till specialpris i bokhandlarna. Men du kan förstås också låna både den och ”62 dagar” på biblioteket!

Mer information om ”Hela Halland läser”-programmet finner du på respektive biblioteks hemsidor samt här;

Anette Aaltonen, praktikant