Vi lyfter på hatten för…

emmaidavilja2-300x300

Emma-Ida Johansson, bibliotekarie på Sturegymnasiet i Halmstad, som har skrivit den lättlästa boken ”Darias stigar” (Vilja förlag). Daria är en kvinna som nyligen har kommit till Sverige. Hon kämpar med både språket och ensamheten i sitt nya hemland, då ett möte med en svensk kvinna plötsligt förändrar livet. Jag träffade Emma-Ida för att prata om hennes skrivande och läsande. Med en författare mitt emot mig passade jag även på att be om lite tips, för alla oss som vill ta drömmen om att skriva en bok lite närmare verkligheten!

Grattis till din bok! Vilken fin och gripande historia.

Tack! Vad roligt att du tyckte om den.

Varför en bok på lättläst svenska?

Jag har jobbat med nyanlända svenskar på vuxenutbildningen sedan 2010. Från början kände jag inte till särskilt mycket om lättläst litteratur. Sedan upptäckte jag att det inte fanns så mycket bra sådan för just den målgrupp jag arbetar med, och då ville jag skriva en egen berättelse.

Hur kom du på berättelsen om just Daria?

Jag har mött många kvinnor som likt Daria känner sig ensamma och inte har någon att prata med. Då får de ju heller inte möjlighet att öva på svenska språket. Efter att ha pluggat en termin i Spanien har jag också egen erfarenhet av hur svårt det kan vara att komma till en annan kultur och lära sig ett nytt språk. Då var jag ändå i Spanien frivilligt, av egen lust så att säga. Daria är en blandning av mig själv och de människor jag har mött i mitt arbete.

Man brukar ibland säga att det enkla är det svåra. Var det svårt att skriva på ett lättläst språk?

Inte direkt svårt, men en utmaning. Att jag har övat en hel del på att formulera lättlästa texter i mitt arbete hjälpte nog. Jag tyckte om att följa de ramar som krävdes, som att skriva i en kronologisk tidsordning och att tänka mycket på ord och meningar.

Vad inspirerar dig i ditt skrivande?

De människor jag möter i mitt arbete på vuxenutbildningen.

Blir det fler berättelser om Daria?

Kanske, men det är inget jag funderar på just nu. Jag har just skrivit klart en bok om en man som heter Pedro. Den är lite annorlunda jämfört med ”Darias stigar”, men handlar också om möten. Jag har många berättelser i huvudet för framtida böcker!

Vad tycker du kännetecknar en bra berättelse?

Det är lite olika, beroende på humöret. Ibland vill man ha en berättelse som berör en på djupet. Ibland vill man bara ha något som är underhållande. Jag är ”allätare”. Men språket är viktigt. Det måste vara ett bra språk!

Vilken är din starkaste läsupplevelse?

Det finns flera, men den bok som har berört mig mest på senare tid är Jeanette Wintersons Varför vara lycklig när du kan vara normal? En fantastisk, gripande historia.

Vilken författare skulle du helst vilja sitta ner och prata med, om böcker och livet?

Åh, det är många! Men om jag bara ska välja en så säger jag Sofie Oksanen. Hon skriver fantastiska böcker. Särskilt gillar jag hennes sätt att teckna personporträtt och göra historien levande. Det hade varit jätteroligt att få träffa henne.

Om du fick hoppa in i vilken bok som helst och vara en person där på riktigt, vilken bok och person skulle det då vara?

Oj! Det skulle väl vara någon feel-good bok då… Fast… en lite läskig bok skulle ju egentligen vara mer spännande. Har man möjlighet att hoppa ut ur boken igen? Då säger jag nog Den hemliga historien av Donna Tartt. Den utspelar sig på ett college i USA och det hade varit kul att få prova på att vara i den miljön. Och så är den lite läskig. En av karaktärerna i den boken hade jag velat vara!

Jag, och säkert många med mig, drömmer om att precis som du skriva en bok. Har du något tips till oss?

Läs mycket! Och var inte rädd för att skicka in manus. Skriv mycket så klart – och ha roligt medan du gör det! Man ska inte tänka att man ska bli nästa ”Läckberg” utan göra sin egen grej.

Tack! Och tack för pratstunden!

Tack själv!

”Darias stigar” finns att låna både som bok och ljudbok på biblioteket. Där kan du också hitta annan lättläst litteratur för vuxna.

Anette Aaltonen, praktikant