Vi gratulerar Emil, 50 år!

Hujedamej, Emil fyller 50! Halmstad stadsbibliotek.

Ja tro det eller ej, men den lille lintotten i blå mysse har blivit medelålders!

Emil föddes en dag när Astrid Lindgren passade sitt barnbarn Karl-Johan, då 3 år. Karl-Johan gallskrek och för att fånga hans uppmärksamhet sa Astrid plötsligt: ”vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång?” . Det visste ju inte Karl-Johan, så han blev nyfiken och tystnade – och Astrid började berätta om den lille småländske gossen som alldeles ofrivilligt hittade på så många hyss. För som Emil själv uttrycker det: ”Hyss hittar man inte på, di bara blir. Och att det är ett hyss det vet man inte förrän efteråt” (från När lilla Ida skulle göra hyss).

Den officiella födelsedagen är den 23 maj 1963. Det var den dagen då Astrid skrev färdigt det allra första kapitlet om Emil. Samma år kom boken Emil i Lönneberga ut och den fick så småningom två uppföljare; Nya hyss av Emil i Lönneberga och Än lever Emil i Lönneberga. Böckerna är översatta till 52 språk och har sålt i över 30 miljoner exemplar över hela världen, oftast med originalillustrationerna av Björn Berg. Många är alltså de barn som har fått lära känna Emil och ta del av hans hyss och flykt ut i snickarboa!

I Halland firas Emil på flera sätt under hela året. På Fyrens bibliotek i Kungsbacka har man haft högläsning varje dag under födelsdagsveckan. Barnen har även fått färglägga ”Emils nya kläder”, spela Emil-memory och hjälpa Emil att hitta griseknoen i en labyrint.

Emils nya kläder, Fyrens bibliotek i Kungsbacka.

I Hylte har man haft en utställning med Emilböcker och på Halmstad stadsbibliotek finns en skyltning där man bl a kan se Ida upphissad i flaggstången.

Emilskyltning, Halmstad stadsbibliotek.

Firat har man även gjort på Vallås bibliotek i Halmstad. Alla besökare som ville, både barn och vuxna, fick göra en knapp med motiv från någon av Astrid Lindgrens böcker. Det bjöds också på en sångstund med Astrid Lindgren-sånger och filmen ”Emil i Lönneberga”. Många av barnen som kom var utklädda till Emil eller Pippi, på bibliotekets uppmuntran. I Varberg planerar man att fira Emil till hösten. Då blir det ett födelsedagskalas med Emilsaga på storbildsskärm, fika, poängpromenad, lekar och fiskdamm. Inbjudningskort till kalaset får barnen hämta på biblioteket.

Nu när Emil är 50 så får vi väl anta att han också har blivit kommunalråd, som det står i böckerna. Å andra sidan blir ju Emil aldrig en dag äldre än den där lille lintotten i blå mysse…

Anette Aaltonen, praktikant

PS. För den som vill veta mer om hur Emil och några andra karaktärer i Astrid Lindgrens böcker har kommit till, rekommenderas Astrid Lindgrens officiella hemsida: http://www.astridlindgren.se/  Där kan man också läsa om Astrids liv, från uppväxten i Småland i början på 1900-talet till hennes död 2002.

Källa: Wikipedia, Bildmakarna Berg och astridlindgren.se