Sidverktyg

Biblioteksdagarna 2013. Del 2

TORSDAG 16 MAJ

Att försvara människors rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet
-morgonens storföreläsning hölls av Lise Bergh, generalsekretare i Svenska Amnesty

”Om man inte vågar säga vad man tycker så vågar man knappast heller tänka sådana tankar, hela ens värld begränsas” (Martin Schibby och Johan Persson).

Lise betonade att alla rättigheter är lika viktiga! Detta har man förstått efter att under många år ha prioriterat olika i olika delar av världen, i väst har man gärna framhållit de medborgerliga rättigheterna och yttrandefriheten framför ekonomiska och sociala rättigheter men det håller inte.

Efter denna långa och tänkvärda inledning valde jag att gå på trendspaning med Peter Alsbjer, länsbibliotekarie i Örebro län:
Är folkbibliotek dinosaurier? Att överleva genom att utveckla vingar …

Peter utgick från några frågor
-Vad är det värsta som kan hända?
-Vad är ett folkbibliotek?
-Vad kan folkbiblioteken dela med sig av?

Den första frågan har vi alla anledning att ställa emellanåt, i regel är det ingen som dör om bibliotek gör ett misstag. Peter hade dock några drastiska exempel på övergivna bibliotek där katastrofer inträffat, exempelvis i Fukushima (det misstaget kan man dock knappast lasta biblioteket för.., min anm.)

Vad är ett folkbibliotek?
Folkbiblioteket är ingen plats, det är en process, menar Peter.
”Folkbiblioteket är en av folket utvald process för att fördela makten över information, kunskap och upplevelser med och mellan människorna i samhället.”

Vad kan folkbiblioteken dela med sig av?
-man erbjuder själva platsen till samfälligheten/medborgarna
-man kan tillhandahålla ”demokratisk utrustning” som i Fisksätra
-man kan dyka upp på oväntade ställen, ex.vis ställa ut böcker i stadsmiljön
-MakerSpace. Finns i Danmark förstås. Allting kommer via Danmark som Peter säger (MC-gäng, invandrarfientliga partier …)
-man kan låna ut verktyg, husgeråd, fiskespön …
-personalens kreativitet. Peter visade ett ”gosedjursrally” där barnen lät sina älsklingar sova över i biblioteket. Dagen efter får barnet ett häfte där man kan se allt som det egna gosedjuret gjort under natten; ätit pizza, spelat dataspel, vilka böcker man läst osv.

Fem utmaningar:
1. Marknadsför viralt!
2. Bli ett nav för lärande. Ex. TEDx, Creative morning, MOOCS osv.
3. Strategisk samverkan. Ex. samarbeta med stora drakar som Läsrörelsen, Spotify…
4. Man måste ha en plan. Lev den!
5. Utveckla platsen för biblioteket. Ex. Bubblan

Citat:
Bad libraries build collections;
Good libraries build services;
Great libraries build societies.
(R. David Lankes)

Läs mer och se bilderna på
www.slideshare.net/Peteral/

Erik Fichtelius från Utbildningsradion höll sedan ett bejublat framträdande med titeln
Hur kommer det vidgade textbegreppet in i skolans undervisning?

UR:s 14.000 program är numera SAB-kodade! Ett stort framsteg menade Erik, nu är det lättare att hitta det man söker. Men ibland kan det ändå vara knepigt, Erik exemplifierade med sökorden genus och könsroller. Människors erfarenhet och klokskap behövs vid sidan av söksystemen.

Animationer, bilder och musik är viktiga hjälpmedel för läraren som vill skapa en gemensam förförståelse i gruppen. Begreppet ”flipped classroom” sprider sig på alla stadier, även universitetet. Genom TED Talks och liknande webbplatser har alla idag tillgång till de bästa föreläsarna i världen (ex Hans Rosling!). Reflektionen efteråt sker däremot bäst i klassrummet.

UR har lagt ut 11.000 program som nu är fritt tillgängliga på nätet.

Sedan var det dags för kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att äntra scenen.

Den nya bibliotekslagen blir väldigt bra anser kulturministern, vi får därigenom en modern lag. Lena betonar dock att det är en ramlag: Lagen ska inte detaljstyra verksamheten.
För att nå målen måste man ha en väl utbildad personal menar hon.

Urbaniseringen fortsätter, en utveckling som ingen lag kan stoppa (apropå filialnedläggningar). Kulturministern talade också om barns läsning är ett område som prioriteras av regeringen. Den som har svårt att finna orden tystnar eller tar i värst fall till våld. Allt färre läser högt för sina barn, på 1980-talet var det över 80% som läste högt, idag är det mindre än hälften! Vi skulle behöva en kampanj menar kulturministern.

På kvällen var det fest på universitetsbiblioteket med mat, mingel och dans. Skönsång och bra musik av grupper från Musikhögskolan i Örebro bidrog till en lyckad kväll.

/Eiler