Sidverktyg

Om att marknadsföra din blogg.

För ett par veckor sedan var jag på Hylte folkbibliotek och träffade några av bloggarna på Bokbästisarna och Hyltebibliotekens blogg för att prata om hur de kan göra för att bättre marknadsföra sina bloggar. Det var ett roligt och givande samtal för båda parter och jag tänkte att jag kunde sammanfatta några av tipsen här i bloggen för andra biblioteksbloggare att ta del av.

1, Använd fler kanaler

Tänk på att ni kan använda t ex Facebook och Twitter för att tipsa om nya inlägg. Använder ni Twitter så se till att leta upp och följ representanter för era målgrupper (föräldrar, pedagoger, medlemmar i läsecirklar etc) och hoppas att de följer er tillbaka. Förutom att berätta när ni skrivit nya blogginlägg så skriv även om sådant som intresserar er målgrupp i dessa kanaler, ex länka till artiklar ni läser om t ex barns språkutveckling eller andra bokrecensioner. Om folk börjar följa er där ser de ju automatiskt när ni skriver nya inlägg i bloggen.

Tänk dock på att det är viktigt att vara aktiv och posta ofta i dessa kanaler, så slentrianstarta inga konton.

2, Var aktiv i andras kanaler

Tipsa om er blogg i sammanhang där era målgrupper finns, ex på olika forum. Maila andra som bloggar om barnböcker och be att få skriva ett gästblogginlägg på deras bloggar. Då kan ni ju passa på att länka till er blogg och kanske vill bloggägaren även lägga in en permanent länk till bloggen.

3, Håll koll på statistiken

Kolla statistiken. Analysera denna och se vad som kan förbättras. Finns det några mönster, ex får ni fler träffar om ni publicerar en viss tid eller en viss dag? Försök i så fall anpassa era inlägg till detta.

4, Sökmotoroptimera

Detta är kanske det viktigaste av allt. För att sökmotorer som t ex Google, lättare ska hitta er blogg och för att den ska rankas högt i sökningar, gäller det att använda sig av ord i texter och rubriker som ni tror att era potentiella läsare söker på. Ord i rubriker rankas högst så det är bra att tänka efter lite extra när man gör en rubrik. Förr (i Internets begynnelse :)) kunde man skriva in metadata i koden bakom olika webbsidor för att göra sina sidor extra sökbara, men detta bör man vara försiktig med eftersom så många överutnyttjade denna möjlighet vilket ledde till att sökmotorerna inte längre gillar att man gör så.

Skriver ni t ex boktips, se då till att använda ordet boktips i texten. Detta kan låta självklart men jag ser ofta exempel som visar att man inte riktigt tänkt fullt ut gällande detta så det kan vara värt att se över era bloggar en gång till med avseende på detta.

Fundera även över er titel. Har ni en titel som inte riktigt beskriver innehållet så kanske ni kan få in en mer beskrivande undertitel?

Vad heter era bilder? Se till att även dessa har namn som relaterar till innehållet på bloggen och inte heter saker som 345.jpg eller h&/sFt%7.jpg t ex.

Se även över era kategorier. Tänker ni användarvänligt eller ur ett biblioteksperspektiv? Använd taggar som era målgrupper kan tänkas söka på och ha lagom många kategorier och taggar.

5, Skapa länkbete

Att skapa länkbete kallas det när man producerar innehåll på sin blogg för att man vill att andra ska länka till det. Man vill få folk att nappa helt enkelt! Ett sätt är att utöka innehållet från endast text med t ev videos. Bilder och framförallt rörliga bilder har visat sig vara mer effektivt än bara text om man vill få folk att länka vidare. Skriver ni ett boktips, så länka t ex till en inspelad intervju med författaren eller varför inte spela in ett bokprat ni själva har och lägga upp. Ge något extra! Tänk på att folk har en tendens att länka sådant som är roligt, det är oftast det man vill dela med sig, så tillåt er att spexa till det ibland om ni har en blogg där det kan passa sig 🙂

6, Synliggör bloggarna i det fysiska rummet

Har ni en blogg som handlar om ert bibliotek, så skriv ut små flygblad om bloggen och sätt upp på lokala ställen i trakten där era besökare befinner sig. Har ni en blogg som tipsar om barnböcker så sätt upp flyers på ex vis BVC, förskolor och andra ställen där föräldrar rör sig.

Se till att bloggadresser finns på e-postsignaturer, bokmärken, på flyers, återlämningskvitton och annan tryckt information om biblioteket.

En skärm där man når bloggen på biblioteket är också en bra lösning för att få besökarna att uppmärksamma bloggen och börja följa den även hemifrån.

Blbiotekens bloggar

De biblioteksbloggar som jag hittat finns länkade här till höger. Har jag missat någon av era bloggar, så hör av er bums så lägger jag in.
Följ varandras bloggar och gilla varandras Facebooksidor. Ni kan lära er massor genom att studera varandra.

Kolla nu! Här har jag lyckats få till ett blogginlägg som är en evighetslång text utan bilder. Snacka om att inte riktigt leva som man lär 🙂

Lycka till och keep up the good bloggande!