Flöden, kvitter och statusuppdateringar

Stiftelsen .SE ger regelbundet ut guider till olika Internetrelaterade saker och ting. I går kväll då sömnen inte ville infinna sig, tog jag tillfället i akt och läste guiden ”Flöden, kvitter och statusuppdateringar – en guide om omvärldsbevakning på nätet” som utgavs 2011. Om än inte purfärsk, så ändå väldigt intressant läsning.

Här ges konkreta tips på verktyg man kan använda sig av för att avgränsa den mängd av information man får genom sina twitter- och RSS-flöden. Hur olika tjänster för filtrering av resultat fungerar och hur man bäst hittar de mest intressanta nålarna i informationsflödets höstack. De flesta tjänster som tas upp är gratis och inte alls svåra av komma igång med.

Guiden tar dock upp nyttan respektive faran i att använda personliga filter för att avgränsa sitt informationsflöde. Då det är positivt att få exakt den informationen man eftersöker finns det forskare som varnar för att man då missar en hel del som skulle kunna bidra till en ökad kreativitet, sådant som man skulle gilla fast inte kommer i kontakt med p g a att de filtreras.

I guiden förklars också på ett bra sätt hur Facebook rankar sina sitt nyhetsflöden via Egde rank, något som är i högsta grad relevant för de av oss som har en Facebooksida. Då det tidigare varit så att allt man skriver på sin sida automatiskt dyker upp överst i nyhetsflödena hos de som gillar sidan, fungerar Edge rank som så, att ju fler som gillat ens inlägg eller klickat sig vidare till länken man publicerat, ju högre hamnar inlägget. Inlägget hamnar också högre hos de följare som brukar kommentera eller gilla just den sidans inlägg därför att Facebook antar att om man brukar kommentera på en specifik sida, då är intresserad av de flesta av denna sidas statusuppdateringar.

Läs guiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – en guide om omvärldsbevakning på nätet.

Se .SEs alla guider här

Tänk också på att folk i allmänhet oftare trycker på Gilla-knappen om man publicerar foton eller länkar, till sitt inlägg istället för endast text. Jag kommer inte ihåg källan till detta uttalande men visst låter det logiskt att det är så?

/Katarina