Sidverktyg

Goodwillpoäng – en utvecklingsidé

Vi straffar ju – tack och lov – inte de som lämnar in sena lån i automaterna med någon form av negativ feedback. Automaterna tenderar snarare att vara tämligen diskreta antingen en bok är sen eller tidigt tillbakalämnad. Men varför inte satsa på lite positiv feedback?

Mitt förslag är att belöna önskvärt beteende på något sätt. Ett sådant sätt kan vara att låta låntagare samla Goodwill-poäng i biblioteksdatasystemet. Att lämna in en reserverad bok innan den egna lånetiden gått ut kanske t.ex. kan ge en poäng per dag som boken lämnas i förtid. Kanske skall man rentav få fler poäng ju fler som är på kö. Poängen kan man sedan växla in mot saker som utskrifter, övertidsavgifter och liknande.

Är då inte risken att folk börjar reservera böcker åt varandra för att skaffa sig poäng? Nej inte så länge reservationerna kostar pengar – och även om de skulle göra det så kan det rentav innebära en ny aktiv låntagare. Många med mig skulle nog också älska att få ett glatt pling i återlämningsautomaten och meddelandet  ”Tack Viktor – den boken var reserverad och ger dig 20 poäng”.

Vad tror ni om idén? Håller den och kan den utvecklas till något som vi kan skapa på riktigt?