Sidverktyg

Halmstadkonferensen – Bibliotekariernas bibliotek!

Här kommer sent omsider ett blogginlägg om passet ”Alla är inte välkomna” som legat halvmoget i botten av min hårddisk sedan konferensen avslutades.

Jag blev väldigt sugen på att flytta till Stockholm och börja jobba på Bibliotek Plattan med Pernilla Glaser och Jenny Lindh efter att ha lyssnat på dem under passet Alla är inte välkomna. Positiv särbehandling i biblioteksverksamhet.

Bibliotekarieporr!
Plattan är ett profilbibliotek för skön- och konstlitteratur eller bibliotekarieporr som Jenny och Pernilla kallar det. I stället för Hce och Lz står det på bibliotekets hyllor saker som Kult, Sex, Roligt, Debatt och WTF?! (som står för what the fuck!?). Onekligen ett lite ovanligare sätt att ämnesindela på och ibland frustrerande för besökarna, då samma författare både kan ha skrivit en rolig bok och en kultig bok och som då finns att hitta på olika hyllor. Man har även Stockholms största lättlästhylla och en enorm poesihylla dit Pernilla gärna hänvisar dem som har behov att lättläst-böcker.

Pernilla Glaser och Jenny Lindh på Halmstadkonferensen 2012

Pernilla Glaser och Jenny Lindh visar höstens planering från Bibliotek Plattan på Halmstadkonferensen 2012.

Kreativt och krävande
Pernilla berättar att på Bibliotek Plattan har de verkligen tagit fasta på att det är personalen som är sitt bibliotek. De menar att eftersom man måste känna och tycka för att kunna förmedla och uppmana till ohämmat läsande av böcker, köper därför personalen in de böcker de själva vill ha istället för att göra profilköp. Detta ger en lustfylld, kreativ och krävande inköpsprocess.

Samma inställning gäller med avseende på bibliotekets programverksamhet. Inför bibliotekets första arbetsmöte uppmuntrades personalen att berätta om sina drömprojekt. Alla idéer genomfördes sedan utan urskiljning. Detta sätt att jobba, menar man, ger frihet. Man kan prova sig fram och det finns ett öppet klimat som gör att detta är möjligt. Förra året gjorde man 80 program, 77 fler än vad budgeten tillät, säger Pernilla.

På Plattan arbetar man under devisen att vem som helst kan bli intresserad av allt, därför vill man också prova allt och gärna också göra en saftig felbedömning. Att till exempel anordna ett program till vilket det sedan kommer en person, och för diskussionens skull, våga ligga mer på gränsen. Min slutsats – Bibliotek Plattan verkar onekligen vara en rolig arbetsplats 🙂

Artikel ur Hallandsposten/Hallands nyheter

Besök Biblioteket Plattan på webben.