Sidverktyg

Bilder av bibliotek – omvärld och invärld

Så lyder rubriken till årets Biblioteksdagar som startade idag i ett majgrannt Norrköping. Biblioteksföreningens ordförande Inga Lundén inledde med att säga att
biblioteken står inför två stora utmaningar:

– Kampen om läsarna. Klyftorna mellan läsare och icke-läsare ökar alltmer. Inga citerade R D Lankes som efterlyser en mer offensiv hållning från biblioteken; ingen har någonsin förändrat världen genom att ”tillhandahålla service” – vi gör det genom handling: ”Detta är tiden, detta är platsen, vi är de som ska göra det”.
-Skapa nya möten i nya sammanhang, uppmanade Inga.

– Kampen för information. Idag är det svårt att äga och ha kontroll över medierna men lätt att dela. Från collection till connection, vad skulle det innebära för biblioteken? Vad händer om biblioteken inte längre har tillgång till elektroniskt material. En i högsta grad relevant fråga med tanke på att förhandlingarna mellan förläggarföreningen och bibliotekens företrädare bröt samman nu i veckan!
-Förklara för era läsare vad det är som pågår, avslutade Inga sin inledning.

E-boksfrågan kommer säkert att genomsyra denna bibliotekskonferens, fortsättning följer så följ oss på bloggen, FaceBook och Twitter.

/Eiler på väg till biblioteksföreningens årsmöte