Sidverktyg

Giftskåp! Skog! Dumburk! Nedrig!

”Gamla böcker kan vara lika bra som nya böcker”

Ja, så står det i Stockholm stadsbiblioteks genomtrevliga och inspirerande skrift  Boktips från förr och nu och som är ett led i deras projekt Långa svansen – projekt som syftade till att lyfta fram böckerna i magasinen. Orden i rubriken är också hämtad därifrån och var ett sätt för dem att visualisera de temata de höll på med.

Jag var på en föreläsning om just Långa svansen på Bokmässan och Karin Runevad, chef för avdelningen Läsa på Stockholms stadsbibliotek och en av projektledarna, berättade så att man genast blev sugen att gå hem och prova själv. Mycket i projektet kan man faktiskt ta rakt av och applicera på det egna biblioteket.

Bakgrunden var det faktum att 55% av alla skönlitteratur står i magasinen och av dessa är det 70% som inte lånats ut under de senaste tre åren. Detta ville man ändra på. Man ville:

*Öka tillgängligheten av magasinerade böcker

*Fronta dem på ett nytt sätt

*Förena det fysiska biblioteket med det virtuella

*Visa på bibliotekens plats i ett litteratur- och mediasammanhang

*Nyansera debatten om bibliotek

Vad man gjorde var att från magasinen hämta böcker som anknöt till nutiden (ofta gör vi tvärtom) och arbeta aktivt med dem. Man började så att säga i samtiden och arbetade sig bakåt. Till att börja med arbetade man med decennier:

30-tal där vår tids intresse för hbt-frågor, modernism, feminism, nationalsocialistiska strömningar och kristema hittade återklang i litteratur som Henry Parland Sönder och Elin Wägners Svalorna flyga högt. 30-talsordet var ”nedrig”.

60-talets intresse för design går i allra högsta grad igen idag. Sju sorters kakor blev Sju sorters författare och Kerstin Thorvalls Boken till dig lyftes fram jämsides med Trappan av Werner Aspenström. Modeord: ”Dumburken”

Sedan övergav man epokerna och arbetade med andra teman såsom:

Tillbaka till naturen: Ådalens poesi av Pelle Molin och Min vän fjällpiparen av Bengt Berg (1917). Temaord: Skog.

Förbjuden läsning: den litteratur som hamnat i giftskåpet – eller som handlar om böcker där litteratur och läsning är förbjuden. Här hittar jag min egen favorit, Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse men även Tomas Tranströmer Minnena ser mig. Här fanns också pornografisk litteratur och en diskussion om man har rätt att publicera författares privata dagböcker och brev – detta angående Selma Lagerlöf. Temaordet var självklart ”Giftskåpet”.

En annat roligt projekt var serien ”Själsfränder”, där en nu levande modern författare släpptes ner i magasinen och inte fick komma upp förrän han/hon hittat en själsfrände att prata om.

Och allt detta arbetade man samtidigt med via twitter (man twittrar första raden i en magasinerad bok och sedan kan allmänheten få gissa vilken den är), bloggar m.m

Skriften finns på regionbiblioteket och vi skickar gärna ut den. Snart kommer också en rapport om projektet och när vi ser den lägger vi ut länken.

Själv fängslades jag av tanken att hitta något typiskt halländskt från en viss epok……..Förslag?

Bloggen: http://bloggar.biblioteket.se/langasvansen/

 Twitter:: twitter.com/langasvansen