Sidverktyg

Biblioteksfilmer är gammalt (så nu börjar de bli bra) – men hur kommer man igång?

Biblioteken blir allt mer själva medieproducenter när de t.ex. skapar marknadsföringsmaterial och deltar aktivt online. På Youtube finns det gott om biblioteksfilmer. En sökning på ”bibliotek” ger 2450 youtubeklipp vilket betyder att även om alla knappast är gjorda av bibliotek så är det inte längre särskilt nytt och intressant i sig att finnas på Youtube. ”Library” ger 950 000 klipp. Smekmånaden är alltså över och det börjar bli viktigt med vad själva filmen faktiskt innehåller. I kategorin presentationsfilmer om bibliotek tycker jag att den här är ovanligt välgjord och dessutom humoristisk utan att urarta till buskis. (Tipstack: Magnus Enger)

En annan bibliotekspresentation som cirkulerade mycket för en evighet sedan räknat i Internettid är den här som visserligen är humoristisk men bygger nästan helt på att den anspelar på en för målgruppen välkänd reklamfilm. Rimligen tappar den sin fräschör betydligt snabbare än det norska exemplet.

Kombinerar man Norge, humor och böcker finns också denna klassiker som många säkert redan sett:

Hur gör man då för att komma igång med t.ex. filmproduktion på ett bra sätt? Jag gissar att den aktiva arbetsgruppen ”Screencasts, youtube och produktion av lärobjekt på bibliotek” på biblioteksdagarna torde vara en god början. Daniel Forsman som tillsammans med Åke Nygren tagit fram konceptet skriver mer om idén med arbetsgrupperna på sin blogg.