Sidverktyg

Röda och gröna ryggar fyller 100 år!

Vad läste du när du var liten? Fanns det några böcker från B.Wahlströms i din bokhylla?

I år är det 100 år sedan B Wahlströms lanserade sin affärsidé: sprida bra böcker billigt!  Idag är förlaget en av de tre största utgivarna av barn- och ungdomslitteratur i Sverige och man ger ut mellan 140-150 böcker om året. Förlagets största succé är Kitty-böckerna, med röd rygg!, där den första kom redan 1952.

Någon lär ha sagt: Per Albin skapade folkhemmet. Ingvar Kamprad möblerade det. Men det var Birger Wahlström som lärde svenska folket läsa!

Frågan var ju bara om alla håller med om detta och tyckte att det var bra böcker som spreds?

I olika tidningar och tidskrifter skriver man nu om 100-åringen. SvD  hade den 14 januari en artikel där man även ta upp debatten som pågått under 50-60-70-talet om att det inte var bra litteratur som gavs ut. Speciellt bibliotekarier var kritiska till att det var alltför enkelspårigt och könsstereotypt. Det skrevs t.o.m avhandlingar om att flickböckerna var så onyttiga att de knapppt borde få finnas!

Längre fram i artikeln kommer ett intressant kommentar från litteraturforskare Åsa Warnqvist som jag citerar:

”Lite roligt är det att det finns studier som visar att de bibliotekarier som ville plocka bort B Wahlströms på 70-80-talen själva älskade dem som barn.”

Dags för självrannsakan: När jag kom ut som nybakad bibliotekarie i början av 80-talet och sedan under hela 80-talet, så stod sannerligen B Wahlströms böcker inte högt i kurs på något av de bibliotek som jag arbetade på. På de flesta ställen köpte man bara i undantagsfall in dem, Kitty-böckerna var nästan lika bannlysta som Fem-böcker!

MEN som barn älskade jag mina Lotta-böcker! Så i mitt fall stämmer studien!

Är det någon mer bibliotekarie som känner igen sig? Vilka var dina favoriter från B Wahlströms?

Visst är det bra att synen på barnlitteratur inte är lika svart-vit längre, men samtidigt kan jag sakna debatten kring barnlitteratur och inköpspolitik. Ska man spetsa till det så kan man undra om det finns något man inte köper in på biblioteken idag och i så fall av vilken anledning?

Maria Ehde Andersson

Artiklarna har varit publicerade i SvD, M-magasin och Vi Läser.