Grattis Falkenberg!

Nu har Falkenbergs bibliotek gjort det igen! Fått pris alltså, denna gång för sin mobila biblioteksverksamhet med de båda specialdesignade fordonen Humlan och Ugglan. Ett stort grattis från oss på regionbiblioteket!

Humlan - Falkenberg Ugglan - Falkenberg

Pressklipp:
Falkenbergs mobila bibliotek är Årets bokbuss! Falkenbergs mobila bibliotek får i år Svensk Biblioteksförenings utmärkelse Årets bokbuss för sitt miljötänkande och småskaliga mobila lösning av biblioteksverksamheten. Juryns motivering:

Falkenberg har framgångsrikt satsat på en ny typ av bokbussverksamhet med två mobila enheter: Humlan, som främst ger service till förskolor och dagbarnvårdare och Ugglan, som betjänar skolor och traditionella hållplatser. Ugglan har även en viktig funktion i kommunens skolbiblioteksprojekt.

Båda fordonen har en flexibel och väl genomtänkt inredning som ger förutsättningar för byten och ändringar av mediabeståndet. Ugglans lastutrymme möjliggör dessutom boktransporter inom kommunens bibliotekssystem.
Falkenbergs miljötanke och småskaliga mobila lösning kommer att inspirera andra kommuner och få många efterföljare i biblioteksvärlden.

Svensk Biblioteksförening instiftade priset ”Årets bokbuss” 1998 i samband med att bokbussverksamheten i Sverige då fyllde 50 år. Vinnaren av Årets Bokbuss får ett vandringspris som är en modell av den första bokbussen i Sverige.

/Eiler Jansson, Regionbibliotek Halland