Sidverktyg

Är e-böckerna redan här?

Detgaranibooks Efter min förra bloggpost om e-lån blev det lite diskussion på både bloggen och e-post. Själv tror jag (och för den delen även andra) att e-boken kan bli bibliotekens död. Nu är det för all del inte så dramatiskt som det låter eftersom jag tror att de återuppstår i samma veva. Formuleringen poängterar dock det behov av medvetenhet som lätt glöms bort om man är alltför trygg i tron att det finns tid. Även om förändringen inte är omedelbar är den högst reell.

Frågan är då hur snabbt den här processen går. Ett argument som ofta syns är att pappersböcker alltid kommer att finnas kvar eftersom de ger den bästa läsupplevelsen. Det här är fortfarande sant för traditionella datorer, men en undersökning från mycket välrenommerade Nielsen Norman Group visar att det argumentet spricker i och med läsplattornas intåg. Det går visserligen lite långsammare att läsa på läsplatta, men testpersonerna trivdes faktiskt aningen bättre med läsplattorna än med en traditionell pappersbok.

En iPad med en enda applikation (iBooks) är alltså lika bra för läsning som en pappersbok. Räknar man sedan in det faktum att iPad dessutom är en dator med tillgång till över 200 000 program kan man ana att den har potential.

Värt att notera är också att iPhone 4 har en flera gånger bättre skärm än iPad samt tillgång till iBook-applikationen som testpersonerna trivdes så väl med. Kan det rentav bli så att bokläsandet flyttar in i mobilen på samma sätt som kameran, kalendern, spelen, adressboken, e-posten, webbläsaren, mp3-spelaren osv? En indikation på att processen hur eller hur redan är igång är att gigantiska nätbokhandeln Amazon den senaste månaden sålde 180 e-böcker per 100 vanliga inbundna böcker.

/Viktor Sarge
Regionbibliotek Halland

PS) Bilden visar applikationen iBooks på en iPhone 3GS med avsevärt mindre skärm än en iPad.