Sidverktyg

Stavningsstöd, rekommendationer och andra upplagor genom LIBRIS – eller: ”Varför alla dessa tekniska förkortningar angår biblioteken”

För en dryg vecka sedan hade jag nöjet att delta i workshopen ”Att använda LIBRIS öppna infrastruktur”. Det finns redan en utmärkt sammanfattning så jag går direkt på kärnan – vad är nyttan för biblioteken?

Teknikmoln Kort och gott är inget bibliotek en ö. För vara ett fönster mot en större värld behöver vi koppla ihop oss med andra. Där har LIBRIS tänkt till och skapat förutsättningar för att koppla ihop sin katalog med LIBRIS på valfritt sätt. Utöver metoder för rena katalogsökningar presenterade man också metoder att använda LIBRIS för att få tillgång i den lokala katalogen till:

  • Stavningsstöd
  • Rekommendationer
  • Andra upplagor

Det här är tjänster vi med lite handpåläggning kan berika våra kataloger med. Är det då inte krångligt? Jo – visst kan det vara krångligt om man inte är en van programmerare, men det är heller inget oöverstigligt. Frågan är snarare om vi är beredda att själva ha den kompetens vi behöver för att förstå våra system och ställa krav på leverantörerna – oavsett om det är kommersiella aktörer eller LIBRIS? Om vi väljer att förhålla oss passiva slipper vi krångel. Tar vi istället själva ansvar för kvaliteten på vårt erbjudanden till användarna måste vi lägga tid och kraft på såväl strategiska överväganden som praktisk kunskap inom t.ex. programmering. 

/Viktor Sarge
Utvecklingsledare – Digitala biblioteksmiljöer
Region Halland

Creative Commons License
Bilden är skapad av Viktor Sarge och licensierad under en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige Licens.