Twittra eller dö?

Medie- och kommunikationsvetaren Ida Qvarnström inledde den andra dagen av Halmstadkonferensen genom att på ett mycket charmigt och lekfullt sätt visa på vårt förhållande till ny teknik och nya medier. Hon gav exempel både genom roliga klipp från Youtube och dokumentärfilmer, bland annat den nu rätt slitna filmen om de norska munkarna och boken och som motpol dokumentären om de tre äldre systrarnas ifrågasättande kring digitaliseringen av tv-nätet. För att på ett lite roligre sätt förtydliga och förankra sitt budskap om de sociala mediernas roll på biblioteken fick vi sedan tillsammans gå igenom ett Quiz om dessa samt spela ett spel om vad som behövdes för att förverkliga användandet av dem.

En av Idas slutsatser var att biblioteken är jättebra som de är men kan behöva ta till sig nya och annorlunda sätt att kommunicera för att visa hur bra man är "Kom igen bibblan – skryt lite mer!"

Det jag sakande under denna föreläsning var kopplingen och reflektionen kring vad som händer när vi lever i ett digitaliserat samhälle och använder oss av de nya social medierna. Allt är inte rosenrött med de nya medierna och några tankar kring detta hade gjort föreläsningen ännu bättre.

Maria Ehde Andersson