Sidverktyg

Besök på DreamHack

Dreamhackwinter 
Bibliotek på DreamHack? Ja, biblioteken i Jönköpings län deltog för andra gången på DreamHack Winter, världens största datorspelsfestival, som hålls i Jönköping. Dreamhack lockar deltagare från hela landet och även utifrån. Biblioteken i Jönköping hoppas att fler bibliotek från hela Sverige ska göra en gemensam satsning där nästa år för att nå unga. Därför bjöd de in bibliotekspersonal som gäster till festivalen och jag och Viktor passade på att åka dit.

Hur når man killar och unga män, brukar vara en återkommande fråga för bibliotek. Ja, ett svar kan faktiskt vara att åka till DreamHack, för här finns i alla fall en hel del unga män och en del tjejer också. Jag tror faktiskt aldrig jag har sett så många killar i 15-25 årsåldern på samma plats samtidigt, jo kanske på Roskildefestivalen. Den största skillnaden är nog att här är det betydligt lugnare, lite som på ett modernt bibliotek faktiskt om jag jämför (och ingen kö till tjejtoan).

I tre fulla mässhallar står datorer uppradade på långa bord, totalt har festivalen ca 15 000 besökare. Det är mörkt, det är varmt och det är väldigt lugnt. Många sitter upptagna med datorspel, andra tittar på film eller videoklipp, en del sover, äter micromat eller pizza, andra strosar runt och tittar i utställarnas montrar med datorer, spel och tillbehör. En hel del sitter och tittar på andra som spelar och en viktig del av DreamHack tycks vara spelturneringarna som genomförs inför publik. Självklart är det också ett tillfälle för den spelintresserade att träffa andra med samma intresse, för att umgås, lära av varandra, eller bara vara sig själv.

Vi hittar montern för biblioteken i Jönköpings län i utställningssalen. Där kan man tillverka knappar, plocka upp bookcrossingböcker, skriva kylskåpspoesi eller titta på läsplattor. De har också en bloggtävling med vinstdragningar varje dag. Personalen turas om att stå i montern och alla har blå tröjor som syns på långt håll. Vi har massor med idéer för nästa år, berättar de, man måste vara här ett par gånger för att lära sig vad som funkar. Vi tycker att det är viktigt att visa att bibliotek är mer än bara böcker. Bara att finnas här visar en anna sida av bilioteket som inte alla känner till, säger personalen i montern och vi håller med.

Jag funderar vidare på vad biblioteken kan ha för aktiviteter på ett ställe som DreamHack för att dels vara intressanta och kunna konkurera med allt annat, men också för att visa vad bibliotek erbjuder. Kanske kan man konstruera någon form av ARG (Alternate reality game) där man måste ta hjälp av bibliotekets webbresurser för att komma vidare? Då skulle man ta vara på speltemat och intresset hos deltagarna samtidigt som man visar upp bibliotekets resurser. Självklart skulle man behöva attraktiva priser som delas ut i bibliotekets monter. Jag konstaterar också att soffor eller kuddar, platser att vila på där man samtidigt kan konsumera någon form av spel, film eller annan underhållning, verkar vara eftertraktat på en festival som pågår dygnet runt. Bra mat till en billig peng skulle nog också fungera (och behövas), men det kanske inte är biblioteken som ska ordna just det?

Dreamhack2009
Själv åker jag gärna till DreamHack igen, jag kände mig som ett litet barn på julafton och önskade att jag var 15 år igen. Jag skulle faktiskt inte heller ha något emot att sitta där och spela i tre dar, men jag skulle nog försöka få plats på hotellet intill istället för att sova på luftmadrass i sovsalen!

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland