Sidverktyg

Assistentakademin 2009

Assistentakademin 2009_2
En vacker oktoberdag samlades biblioteksassistenter från hela Halland i Laholm, för att träna på att hantera dilemmasituationer och lära av varandra. Till dagen var Anneline Sander inbjuden för att handleda och tillsammans med deltagarna skapa forumspel.

Assistentakademin 2009_3
Forumspel
innebär att man i grupp diskuterar och sen spelar upp en dilemmasituation. Detta lilla spel visas upp för övriga deltagare och sedan får åskådarna ingripa och ge förslag på hur man kunde ha hanterat situationen annorlunda.

Assistentakademin 2009
Vi fick ta del av några vanliga situationer på bibliotek: låntagare som inte vill kännas vid att de ska betala böter, kollegor som inte följer reglerna och vilka konsekvenser det kan få, ungdomar som söker uppmärksamhet genom att vara stökiga och provocera, samt hur besvärliga telefonsamtal kan hanteras.

Vi passade också på att titta runt i Laholms bibliotek och fick ta del av hur de arbetat i en process för att utveckla biblioteket som mötesplats. Vi hade också tur och fick se den nya bokbussen. Den gav ett rymligt intryck och vi testade kapaciteten genom att kolla så att vi alla fick plats. Det var inga problem!

Jag tyckte att dagen var mycket lärorik och blev verkligen imponerad av alla deltagare – så mycket kunskap och erfarenheter ni har att dela med er av! När vi fick i uppgift att presentera varandra var det roligt att konstatera att vi alla är ganska lika och har liknande intressen. Spännande att sen få se att det ändå fanns så många olika sätt och metoder för att hantera situationer i forumspelen. Men det kanske var det där med vädret, som vi skulle använda för att beskriva oss själva?

Tack för en bra dag!

/Aprilvädret Linda Tillander, Regionbibliotek Halland