Sidverktyg

Trollkrittet – en inspirerande konferens!

Trollkrittet tröjjor 
 Det är den otroligt duktige norske illustratören Svein Nyhus som har gjort illustrationerna till konferensmaterialet.

 

Den 15 september satt jag på en 10-timmars tågresa med siktet inställt på Tönsberg  och konferensen Trollkrittet i Norge. Väl framme visade sig Tönsberg från sin bästa sida, vacker kvällssol och vågkluck i fjorden ackompanjerade mig på vägen till Hotellet. På onsdagen öppnandes konferensen storslaget med en fiol och pianokonsert av två barn från Tönsbergs kulturskola.

 

Första talare var Norges barnombud Reidar Hjermann som menade att eftersom barn är storkonsumenter på den lokala marknaden, framförallt på bibliotek, så bör de också få synas och höras här. Biblioteken som är viktiga genom att de bidrar till en social och kulturell utjämning bör fundera på hur vi låter barn komma till tals och påverka vår verksamhet.

 

På eftermiddagen vad det dags för mig att berätta om hur man kan få läslusten att explodera och språkutvecklingen att blomma genom sagostunder och digitalt berättande i flerspråkiga miljöer. Föreläsningens namn: ”Sagans resa till nya digitala världar! – att utveckla barns läs & berättarlust” om ni är intresserade av vad jag berättade om tveka inte att höra av er till mig!

 

Katti Hoflin vid Rum för barn är en människa som kan fylla ut en hel scen med sin energi trots att hon måste sitta vid ett skrivbord på grund av en skadad fot. Katti uppmanade oss att använda rummet, ställ böcker i en labyrint på golvet, har ni kollegor som spelar instrument, låt dem repa mellan bokhyllorna, plocka in djur på biblioteken (sådana som inte ger allergiska besvär förståss), utveckla det sinnliga biblioteket. Sångstunder finns på de flesta bibliotek när barn och föräldrar kommer och sjunger ”blinka lilla stjärna” och ”var är tummen” men vill ni på riktigt få med föräldrarna i sången så prova att stoppa in lite Abba och Carola mitt bland alla barnvisor! En sista liten uppmaning våga prova nya idéer, om man gör fel så lär man sig mer och snabbare!

 

  Trollkrittet Lena
Lena Lundgren

 

Om ni inte redan har skriften ”Språk som rikedom: en möjlighet för Fisksätra, en utmaning för Nacka kommun” så beställ den. Lena Lundgren har utvärderat projektet ”Språk som rikedom” so, drevs vid Fisksätra bibliotek. I det mångkulturella Fisksätra har man valt att se flerspråkighet som en resurs för individ och samhälle och inte som ett problem. Lena berättade om hur biblioteket sträcker sig utanför de traditionella ramarna för biblioteksverksamhet för att fånga upp och tillgodose behoven och önskemålen i samhället. Vad har ni för mål på era bibliotek? På Fisksätra bibliotek har man som mål att något av barnen som växer upp på området en dag ska sitta i riksdagen.

 

På kvällen fick vi besöka det väldigt fina biblioteket i Tönsberg. Biblioteket är byggt på en gammal klosterruin och på bottenplan finns några ruinväggar bevarade. I dessa ruiner fick vi på kvällen bevittna ett fantastiskt föreställningsbokprat med två små grå gubbar (dockteater). Gubbarnas härjande i biblioteket kunde man även bevittna på tv-skärmar runt om i biblioteket (t.ex. instoppade i bokhyllorna) då de bland annat bråkade så att böckerna for genom luften, eller undersökte böcker.

  Trollkrittet dragspel
Dag två inleddes med ett framförande på piano av en ung kille från musikskolan samt en tjej som spelade dragspel, superhäftigt! Därefter föreläsning av Merethe Frøyland som doktorerat i förmedlingspedagogik på museer. När man står inför ett förmedlingsuppdrag (sagostunder, bokprat, biblioteksvisningar osv.) så är det ett par frågor som man alltid bör ställa sig; Vad vill jag förmedla, till vem, varför och hur? På frågan om ”vem” så finns det en risk om svaret är ”alla” eftersom alla är en väldigt stor grupp som inbegriper stora och små, de som kan mycket och de som kan lite, de som är intresserade och de som är ointresserade. När du ska förmedla fundera på vilka kunskaper och upplevelser som betyder något för dig och som engagerar dig, det är viktigt att förpacka förmedlingen så att mottagaren förstår. Merethe plockade in en teori från psykologin om Multipla intelligenser (MI av Howard Earl Gardner) som väldigt kortfattat kan sägas gå ut på att människan har flera olika intelligenser som gör att vi lär på flera olika sätt. Några lär sig kanske bäst genom att samarbeta (interpersonell intelligens), någon annan genom att läsa (språklig intelligens), ytterligare någon lär sig genom att får uttrycka sig med kroppen (kroppslig intelligens). De olika intelligenserna utesluter inte varandra utan kan komplettera varandra Och hur kopplar vi detta till biblioteken? Jo i vårt förmedlande arbete ska vi försöka tänka på att använda flera aktiviteter och rikta oss till mer än en typ av intelligens för att på så vis ge många erfarenheter och många olika vinklar.

 

En stor eloge och ett stort tack till våra Norska kollegor för en toppenkonferens!

 

/Amira Sofie Sandin

Alfonsverksamheten

Bibliotekarie på Andersbergs bibliotek