Sidverktyg

Onsala bibliotek

IMG_5881 Samhället Onsala ligger vid havet utanför Kungsbacka. Här bor ungefär 11 000 personer. Onsalas bibliotek ligger i Kapareskolan, som har årskurserna 6 till 9 med cirka 470 elever. Biblioteket fungerar både som folk- och skolbibliotek och har en entré från skolan och en utifrån. Det är öppet 24 timmar i veckan för allmänheten och ytterligare 7 timmar i veckan för skolan.
 
Biblioteket deltar i projektet Synliggör biblioteket och hoppas därigenom bli mer kända i lokalsamhället. De vill nå fler Onsalabor, exempelvis barnfamiljer, nyinflyttade och dem som använder biblioteket på Fyren inne i Kungsbacka och kanske inte känner till att Onsala bibliotek är öppet för allmänheten. I bästa fall kan de också locka några ”mentala biblioteksbesökare”, alltså de som tänkt att de ska gå till biblioteket men som behöver en extra knuff för att det ska bli av.
 
Varannan vecka har personalen bokprat för alla elever i 6:an och 7:an. Det blir ett positivt avbrott i lektionerna när bibliotekspersonalen kommer på besök. Två gånger i veckan tar biblioteket emot prao-elever från 7:an. Eleverna som kommer får lära sig hur biblioteket fungerar och de får också en introduktion om databaser och informationssökning. Under hösten lanseras bokcafé för högstadiet. Då hoppas man få eleverna att stanna en timme efter skolan för att diskutera på förhand utvalda böcker. Många elever reser med buss och därför passar tidig eftermiddag bra för aktiviteter.
 
IMG_5914
Biblioteket samarbetar regelbundet med BVC som kommer dit med föräldragrupper. Biblioteket arrangerar dessutom barnteater och har regelbundet ”Rimma och ramsa med de minsta” för små barn och deras föräldrar. I samband med arrangemang förekommer också samarbeten med föreningar och lokala företag. De föredrag man har är ofta av praktisk art, till exempel ”Stickat och sytt – gammalt blir nytt” tillsammans med Hembygdsgillet den 19 oktober. I år arrangeras också en bilderboksbuffé tillsammans med bokbussen. Det är en bokpresentation som riktar sig till föräldrar med förskolebarn.
 
IMG_5903Det bästa med Onsala bibliotek är att personalen kommer nära sina låntagare. –Vi lär känna våra låntagare och får bra feedback bland annat genom att de vågar fråga efter medier vi inte har inne – eller efter oss, om vi varit borta några dagar.

På biblioteket arbetar Åsa Åkerlund, Sofi-Charlott Lundberg och Elisabet Berger. Under hösten får de förstärkning av praktikanten Susanna.
 
/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland