Biblioteksdebatter

Det forestallda biblioteket

Under de senaste veckorna har biblioteksdebatten rasat i Sydsvenskan, på bloggar och på BIBLIST. På bokmässan i Göteborg ställdes frågan "Behövs biblioteken?" Alla har synpunkter och en bild av vad biblitotek är och vad de ska göra.

Ase_6

Åse Hedemark publicerade i våras avhandlingen Det föreställda folkbiblioteket: En diskursanalytisk studie av biblioteksdebatter i svenska medier 1970-2006. Den 9 oktober kommer Åse till Halmstad och föreläser utifrån sin avhandling. Åse arbetar som lektor vid institutionen för ABM, Uppsala universitet.

Vem är det som försvarar, kritiserar eller diskuterar bibliotekens roller och uppdrag i svenska medier? Stämmer bilden med den uppfattning som medborgare, politiker, forskare och bibliotekspersonal har av bibliotek? Hur ser biblioteksdebatten ut i svenska medier och vilka är det som diskuterar? Vilka konsekvenser kan olika bilder få? Vad tycker du?

Är du anställd på bibliotek, journalist, författare, debattör, politiker eller bara intresserad av bibliotek och biblioteksdebatt? Missa inte detta tillfälle att lära dig mer om biblioteksdebatter och kanske själv vara med och diskutera efteråt.

Kom till:

• Halmstad stadsbibliotek, Klarasalen
  • fredag 9 oktober
  • klockan 15-16:30
  • Fri entré!

Arrangörer är Regionbibliotek Halland och Halmstad Stadsbibliotek.

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland