Next Library – jakten på framtidens bibliotek och bibliotekarier

Hblowers books Unconference eller icke-konferens låter och är spännande. Jag var nyligen på icke-konferensen Next Library i Århus. Konferens var trots prefixet ”un-” ganska traditionell, men långt ifrån allt var som det brukar. Den som ville kunde till exempel själv hålla workshops eller presentationer och långt innan konferensen kunde diskussionen påbörjas i ett community på webben för deltagare eller nyfikna.

Över 200 spännande personer från 20 länder tog sig till Århus 14-16 juni, för att lära sig mer och diskutera bibliotekens framtid, möjligheter och hot. Det är omöjligt att rättvist återge alla intryck från Next Library i en enda bloggpost, men lite småplock från konferensens smörgåsbord försöker jag mig på:

Biblioteken måste förändra sin image: från att vara förknippat med formatet "boken" – till att bli sedda som kunskapsförmedlare och förändringsagenter. "Samlingen" måste bytas ut mot ”kunskap” i bibliotekets värdekedja. Om vi misslyckas kommer det bli svårt att argumentera för bibliotekens existens när pappersboken dör ut – för det gör den förr eller senare. Fågel Fenix reser sig ur askan som en Lifebrarian.

Det finns tre stora utmaningar:
- konkurrens som tvingar oss att vara innovativa
- ett medielandskap i förändring som kräver nya sätt att involvera användare i demokratin
- den digitala klyftan som hotar att utestänga dem som "inte har"

Information och medier finns tillgängliga online 24 timmar om dygnet, 365 dagar per år och många aktörer erbjuder informations- och kunskapsförmedling. Museer, arkiv, media, utbildningsinstitutioner, webb 2.0, sökmotorer med flera – har alla ungefär samma "affärsmodell" som bibliotek. Vad är det som gör biblioteket unikt? Om bibliotek inte funnits, skulle någon ha uppfunnit det idag?

Qrcode bibliotekihalland 60% av jordens befolkning har ett mobiltelefonabonnemang. Även i utvecklingsländerna ökar tillgången. Biblioteken borde bry sig lika mycket om hur deras webbplats ser ut på en 2,5-tumsskärm som hur den ser ut på en 17-tumsskärm. QR-koder, alltså rutfält som blir webblänkar när man fotograferar dem med mobilen, kan leda mobiltelefoninnehavare vidare till OPAC, kollaborativ poesi eller till den mobila webbplatsen – via etiketter på hyllor, flygblad eller anslag på stan.

Gameworkshop

Spela mer spel? Analoga och digitala spel och äventyr blir en medieform bland andra – som är uppslukande, utmanande och skapar gemenskap. Biblioteken kan bli en ledare i kunskapssektorn, genom att hitta partners och samarbeten – och ta sig in i stamkulturen.

Ställ dumma frågor! Biblioteksbesök och referenssamtal handlar om gemensamma upptäckter och engagerande erfarenheter. Bibliotekarien är en analog hyperlänk som ger tillgång till kunskap – framtidens råvara – genom att inspirera till gemensamt skapande. Remixa! Upphovsrätten är ett av hoten mot bibliotek och lärande.

Framtidens bibliotekarier behöver vara kunskapskrigare som försvarar den universella rätten till kunskap. Vi måste vara stolta, visa att vi finns och tala om bibliotek i starkare ord. Visa upp bibliotekens inflytande. Kanske måste framtidens bibliotekarie vara fräckare och sexigare?

När kommer då framtiden? Ja, den är redan här, vi måste agera nu, vi måste vara proaktiva aktivister. Vi måste arbeta tillsammans, med våra användare och kollegor. Det finns en miljon bibliotekarier världen över, sammantaget är vi större än Google eller andra globala aktörer, bibliotek är en av världens största organisationer! Vi kan göra det – tillsammans!

Biblfeednext

Vad kan vi göra konkret? Library outposts – minifilialer med wifi där man laddar ner eller hämtar beställda medier? Biblfeed – bibliotekets eller lokalsamhällets digitala lifestream? Använda push-teknik, QR-koder och bluetooth för att söka upp våra användare? Lära oss att spela spel, uppfinna webben och biblioteksrummet på nytt? Tänka analogt och vara där användarna finns? Åka kors och tvärs över världen för att intervjua och filma biblioteksinnovatörer? Arbeta bort barriärer, utveckla bibliotek där de inte finns och ge alla tillgång till information och möjligheter att lära för livet, för att leva? Ja, det kan vi.

För inspiration och underlag till min remixade tolkning vill jag tacka: Christian Byrge, Jens Thorhauge, Helen Blowers, Gene Tan, Chris Batt, Nate Hill, Åke Nygren, Peter Alsbjer, Schanachies (Jaap, Erik & Geert), Debora Jacobs, Lisbeth Overgaard Nielsen, Mette K. Jensen, Isaac Teo, Eppo van Nispen, Conan the Librarian, alla twittrare, arrangörerna för Next Library och alla som jag träffade under Next Library.

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland