Sidverktyg

Betydelsen av olika långa lånetider

Automat3 

När jag läste i Lund fick man behålla sina låneböcker från universitetsbiblioteket tills någon annan frågade efter dem. Det var skönt när man höll på med ett längre arbete, men innebar också att man kunde få vänta ganska länge på att få en bok – om den som lånat den till exempel visade sig vara bortrest för en längre tid.

På biblioteken i Halland finns flera olika lånetider. Normallån får man oftast behålla i tre eller fyra veckor. Vissa medier har kortare lånetid, en vecka för film eller två veckor för spel. "Snabblån", det vill säga nya populära titlar får man ha i två veckor, samma gäller för lån av tidskrifter.

En del bibliotek har infört kortare lånetid om det finns reservationer på titeln, då får man kanske bara behålla boken två veckor, istället för tre eller fyra.

  • Hur gör ni på era bibliotek?

  • Varför ser lånetiderna ut som de gör, vilka är argumenten?
  • Vem är det som bestämmer lånetiderna?
  • Kan era låntagare hålla reda på hur länge de får ha sina lån hemma?
  • Påverkas statistiken till det bättre om man har kortare lånetid?
  • Kan man jämföra statistiken när olika bibliotek har olika lång lånetid?

En annan intressant fråga är om man kan låna för mycket eller för länge? Har ni några gränser för hur många lån en låntagare får ha samtidigt? Eller finns det gränser för hur många gånger man får "låna om" eller förlänga sina lån?

Gör mig glad och skriv svar eller dela med dig av tankar kring det här i kommentarerna!

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland