Halland i Holland – intryck och bilder från en studieresa

P1040236 Växlande väder.  Mer påskliljor än tulpaner. Utsökt konst. Flyg – buss – tåg – tåg – båt – buss – flyg. Centralt hotell med utsikt över staden, vattnet och järnvägsspåren. Frukost med gifflar och chokladströssel. Sex bibliotek på tre dagar. Sist men inte minst: en fin gemenskap i gruppen! En resa kan beskrivas på många sätt men jag vill ändå ge en kort glimt av de sex bibliotek vi besökte:
• Amstelveen
• Bibliotheek Waterweg, Schiedam
• DOK Library Concept Center i Delft
• Heerhugowaard
• Bibliotheek Velsen, IJmuiden
• OBA i Amsterdam

Arkitekten Daniel Koch har beskrivit två tendenser i tiden när det gäller design av nya folkbibliotek: 1.Öppenhet – glasväggar, välkomnande entréer, kaféer …  2.Biblioteken byggs som stora hallar.

P1040324 Båda dessa tendenser var tydliga även i Holland, åtminstone i de bibliotek vi besökte. Fyra av de sex biblioteken saknar dock större ytor i markplanet vilket begränsar deras möjligheter att ”synas utåt” och exponera de aktiviteter som pågår inne i biblioteket. (Bild från Heerhugowaard)

P1040417 Bibliotekens målsättning är att vara öppna och välkomnande genom att ha så lite regler som möjligt, detta framhöll flera av våra guider. Det behöver inte heller vara särskilt tyst på biblioteket och i Delft har man ibland även musik. De bibliotek vi besökte var ljusa och attraktiva med mycket dagsljus genom stora fönster och glaspartier. Däremot hade bara två av biblioteken hyllbelysningar trots att detta hade behövts i många fall. Jag synade tillgängligheten för människor med funktionshinder men utöver hiss och handikappanpassade toaletter har man inte tänkt särskilt på detta. (Bild från Amsterdam)

P1040253 Anpassade medier av olika slag finns dock (våra storstilsböcker i serien Grote letter görs ju faktiskt i Holland!). I Schiedam hann vi få en inblick i deras arbete med att öka läs- och skrivkunnigheten för olika grupper.

P1040435 Något som flera bibliotek framhöll var att man vill få besökarna att stanna så länge som möjligt, ”köpa människors tid” och vänja besökaren vid att använda biblioteket. (Bild från Amsterdam)

P1040286 Liksom i Sverige vill biblioteken vara mötesplatser i vid bemärkelse. Bilden är tagen vid läsborden i DOK, Delft.

P1040261 P1040248 P1040237 När det gäller möbler, hyllor och hur man exponerar sina medier såg vi många intressanta lösningar. Flera av biblioteken har arbetat med specialdesignade möbler, ofta genomtänkt och smakfullt.

(Bilder från Schiedam)

P1040383 Det finns en enhetlighet i möblering och färgskala som känns mycket positiv i de bibliotek vi såg. Här en bild från Velsen med karaktäristiska skylthyllor i metall och en dämpad färgskala i grått och brunt.

Mer om de olika biblioteksbyggnaderna, interiörer och exponering finns att läsa på regionbibliotekets hemsida under Synliggörandeprojektet: Halland i Holland – tankar kring rum och inredning

Fler bilder finns på Flickr: http://www.flickr.com/groups/hallandtillholland/

/Eiler Jansson, Regionbibliotek Halland