Sidverktyg

Följ Sveriges bibliotek och biblioteksfolk på webben

BiblFeed 

För att hålla sig informerad om den aktuella biblioteksdebatten i Sverige och inte minst för att delta i den, har Biblist länge varit ett säkert kort. Nu finns ett alternativ eller komplement där Biblist får konkurrens av BiblFeed, ett svenskt bibliotekscommunity, ett socialt nätverk på webben.

På BiblFeed samsas blogginlägg, biblistmeddelanden och biblioteksnyheter med biblioteksfolkets mikrobloggar, statusuppdateringar och fotografier. Där finns också möjlighet att gå med i eller bilda grupper, att starta diskussioner och att skriva egna blogginlägg. Varje medlem har också en presentationssida där de berättar om sig själva.

BiblFeed kan användas till att hitta nya biblioteksvänner eller till att bevaka aktuella biblioteksfrågor och diskutera dem med andra. Kort sagt som presentationen på webbplatsen lyder: Allt på ett ställe – bibliotekens digitala lifestream.

Att samla all denna information är möjligt genom att RSS-flöden från olika källor samlas ihop och publiceras på en webbplats byggd med webbtjänsten Ning för sociala nätverk.

Initiativet till BiblFeed kommer från Åke Nygren. BiblFeed administreras gemensamt av en flexibelt sammansatt grupp som är spridd över landet och som hjälps åt att lotsa nya medlemmar, samt förbättra utseende och innehåll på webbplatsen. Den största delen av innehållet kommer från medlemmarna och från bibliotekssveriges samlade RSS-flöden.

Titta själv och bli gärna medlem på www.biblfeed.se

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland