Sidverktyg

Tvååkers bibliotek

Tvååker är ett villasamhälle i Varbergs kommun, bebott av ca 2500 personer och omgivet av många små lantbruk. Det ligger cirka 15 km från Varberg i riktning mot Falkenberg. Naturbruksgymnasiet Munkagård ligger i utkanten av samhället.

Ortens bibliotek ligger vid skolan, men i en egen byggnad. Det är ett integrerat bibliotek som fungerar som skolbibliotek för Bosgårdsskolan, en F-9 skola med ca 500 elever.IMG_2707  

När vi kommer dit slås vi av hur stort det är, biblioteket känns nästan större på insidan än på utsidan, med fria ytor, sittgrupper och många fönster. – Det är som ett litet huvudbibliotek, berättar Marianne Castellano, som arbetat i Tvååker sen 1999. Hennes kollega Jenny Persson håller med, det är lagom stort här. På biblioteket arbetar också Lorenza Palmarini, som inte var där under vårt besök.

IMG_2718 

Redan innan vi kom in såg vi en skylt om att det finns trådlöst nätverk. Inte så många har upptäckt det än, berättar Jenny, men vi tror att bland annat turister kommer att ha glädje av det.

Just nu håller man på att flytta om alla ungdomsböcker på avdelningarna Hcg och uHc för att placera dem i genrer. Barnen och ungdomarna tycker att det är svårt att hitta bra böcker i mängden och vill ofta hellre välja romaner från bokpratsböckerna som står i arbetsrummet. – Vi hoppas att det ska bli lättare att hitta något man tycker om nu, säger Jenny.

I samband med gallring har vi kollat hur många gånger böckerna varit utlånade, berättar Marianne och Jenny. Vi har upptäckt att böcker som inte är biblioteksband varit utlånade många fler gånger, även om det är samma titlar. Därför har vi bestämt att vi bara köper outrustade böcker. Bilderböckerna plastar vi inte ens, säger Marianne, pengarna vi sparar gör att vi istället kan köpa nya böcker när de slitits ut.

IMG_2710

Biblioteket har även programverksamhet, framförallt för barn. En gång varje termin är det barnteater och man brukar ha sagostunder för dagis. Det finns funderingar på att starta en läsecirkel för vuxna så småningom. Vid tiden för vårt besök kunde man se en fotoutställning gjord av barnen på fritids och en utställning med gamla radioapparater, LP-skivor mm. Där fanns också fotografier av årets kandidater till Tvååkers lucia.

Marianne och Jenny tycker att styrkan med en filial är att den är lagom stor, personalen känner låntagarna och det finns utrymme för att testa nya idéer. Filialen i Tvååker har hand om alla inköp själva och är relativt självgående, det ger möjligheter för personal och låntagare att påverka biblioteket och bidrar till trivseln.

/Linda Tillander och Viktor Sarge