NordLib 2.0 – mer inspiration

Är webb 2.0 för bibliotekarier vad blomkål är för små barn? Något okänt och därför avskräckande/"äckligt"? Ja och nej, tror jag, det finns trots allt en ganska stor nyfikenhet och vilja att testa/provsmaka och en önskan om att lära sig mer. Jag misstänker att telefonen inte heller blev accepterad som en del av "real life" direkt när den kom? Eller hur var det? Jag vet inte, jag var inte född, jag vet bara att när man pratar i telefon pratar man på riktigt, men när man chattar eller skypear, eller facebookar, då är det inte riktigt lika verkligt (för alla). Personerna som kommunicerar skulle nog ändå betraktas som verkliga av de flesta. Det kanske tar ett tag även för webben och särskilt den sociala webben 2.0 att bli en accepterad del av verkligheten "på riktigt"?

För ett par veckor sen var det en nordisk konferens i Stockholm om bibliotek och webb 2.0. Konferensens syfte var att diskutera och inspirera till användning av webb 2.0 och att starta upp (eller om) ett nordiskt nätverk för denna och relaterade frågor, för utbyte av idéer och erfarenheter.

Konferensen besöktes av drygt 100 personer, mestadels från universitets- och högskolebibliotek, men konferensens innehåll riktade sig till alla typer av bibliotek. Som tur är finns det fortfarande en chans att ta del av konferensen genom de videofilmer som spelades in och som publicerats på konferensens/nätverkets blogg: NordLib 2.0. Föreläsningarna var mycket bra och inspirerande, jag kan rekommendera både er som redan tänker 2.0 i arbetet och er som är nyfikna eller tveksamma och undrar om webb 2.0 verkligen är något för bibliotek, att ta en titt på dessa filmer.

Richard Gatarski var mannen bakom blomkålsanalogin och han förslog också att alla bibliotekarier borde skaffa en personlig blogg. Ett uppdrag att ta på allvar och de av er som "Utforskar webben" har redan tagit ett stort steg (eller flera) på det området …

Konferensen varade bara en dag, men programmet var digert och det var två parallella spår på eftermiddagen. Missa inte chansen att se en eller flera av följande föreläsningar:

• Richard Gatarski: Re:thinking publishing – a social media update

• Santiago de la Mora: Google Book Search in Europe

• Guus Van den Brekel: Libraries meet Research 2.0

• Mats Wiklund: Online Games – from player initiated virtual activities to game worlds as domains for learning

• Charles Seger: User to User: The browsing for information through other users profiles

• Closing keynote: Brian Kelly: Realising The Potential of Web 2.0

• Eva Fåhreus: Online Student 2.0 – e-remite or e-xhibitionist?

• Solveig Bach Sandal and Anne C Andersen: Refworksbloggen: A forum for communication and follow up on courses

• Malin Cantwell and Erik Stattin: Great Expectations! The fortunes and adversities of mobilizing academic library staff for the future

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland