Fisksätra bibliotek – att ta plats i lokalsamhället

P1010747

”Fisksätra bibliotek är till ytan ett litet bibliotek som personalen fyller med olika funktioner och aktiviteter. I en mångkulturell stadsdel erbjuder biblioteket en bred verksamhet med allt från läxhjälp, mangaaftnar, hembygdsarkiv och konst till medborgarkontor. Genom strategiskt arbete och stora insatser från personalen har biblioteket erövrat platsen som en demokratisk mötesplats för medborgarna i närområdet” (ur nomineringen till Årets bibliotek 2008)

Eftersom jag länge varit nyfiken på detta bibliotek och råkade befinna mig i närheten så passade jag på att göra ett studiebesök. Biblioteket har låtit höra tala om sig genom åren genom sitt idoga arbete med att stärka den lokala förankringen, inte minst genom samarbete av olika slag. En viktig del i framgången har enhetschefen Barbro Bolonassos som har arbetat på biblioteket i snart tio år.
P1010769  – Jag vill bidra till att få igång en politisk process i området, och att se de möjligheter som finns, säger Barbro.

Jag besökte biblioteket en vanlig måndag i oktober och fann ett bibliotek som sjuder av aktivitet. Att få en pratstund med Barbro visade sig vara lättare sagt än gjort, vårt samtal avbröts ideligen av besökare och samarbetspartners som behövde ett ord eller ett handtag, från stort till smått. Den värme och närhet som finns i förhållandet till biblioteksbesökaren var dock mycket påtaglig.
– Vi äger inte biblioteket, vi lånar ut det hela tiden, som Barbro uttrycker saken.P1010756

Förorten Fisksätra, som ligger i Nacka kommun, byggdes i början av 1970-talet och är ett typiskt bostadsområde från miljonprogrammets dagar. Knappt 8 000 invånare men med mer än 50 språk och 80 nationaliteter boende i området. Biblioteket har legat samma lokaler sedan 1970-talet. För två år sedan byggdes lokalen om efter en omfattande process där hela personalen var delaktig.
Målsättning: biblioteket ska vara relevant – in i varenda hylla!

Väggar öppnades och glasades, både in mot gallerian och ut mot torget; resultatet blev ett ljusare och rymligare bibliotek med en tydlig kommunikation med omvärlden. En intressant detalj är de glasfönster som vetter mot passagen utanför: konstnären tog intryck av varumärken och symboler från livsmedelsaffären bredvid och skapade intrikata mönster i orange, mönster som avskärmar men samtidigt ger kontakt med livet utanför.

Bokhall, barnavdelning, verkstad/sagorum, tidningsrum, studierum, medborgarrum, arkiv och personalrum; alltsammans på en yta som egentligen inte är särskilt stor. Verkstaden används flitigt till konstnärligt skapande, slöjd, datorverkstad m.m. Barnbibliotekarien Pia berättar att man försöker ta vara på initiativ från användarna, hon berättade bl.a. om en mamma som hjälpte en grupp barn att tillverka ”ID-kort” i samband med Ramadan.

P1010765 Medborgarrummet kallas ett kontorsrum där man vissa tider i veckan kan träffa dels den så kallade innovationsinformatören (starta eget-service), dels studievägledare eller kommunvägledaren, dvs en socionom som arbetar i området. I ett annat rum har man byggt upp ett litet arkiv som skildrar Fisksätra från förr till nu. Biblioteket ger också sitt stöd till nya verksamheter i samhället, som exempel kan nämnas den nyligen bildade Folkets Hus-föreningen som har god nytta av det stöd biblioteket kan ge; medan jag var där kom föreståndaren förbi och ville låna en OH-projektor.

Biblioteken i Nacka kommun har de senaste åren profilerat sig på olika sätt, Fisksätra bibliotek har hälsa, språk, samhällsfrågor och interkulturell kompetens som sin profil.P1010762

Programverksamheten är viktig, i höst har man flera föredrag på hälsotemat samt musik, sagor, film och en poesiafton med Nizar Qabbani. Biblioteket har också en hörna för amatörutställningar i entrén där den som vill visa upp sina verk kan boka tid. Tretton program och fyra utställningar är inbokade i höst.P1010757

Den fråga jag kom för att diskutera med Barbro – hur ser du på bibliotekets roll som mötesplats? Ja, den hann vi aldrig med. Fast kanske frågan ändå fick ett svar i detta myllrande bibliotek …

Eiler Jansson/