Torups bibliotek

Torup_3_3 Arbetet med att ta fram en biblioteksplan pågår för fullt i Hylte, vilket inspirerade mig till ett biblioteksbesök i kommunen. I Torups samhälle utanför Hyltebruk bor ca 1400 personer. Biblioteksfilialen i Torup ligger mitt i samhället och har öppet två dagar i veckan, sammanlagt 11 timmar. Den har funnits i samma lokaler sedan 1989 och ännu längre i samma byggnad. När lokalerna togs i bruk hade de hjälp av en inredningsarkitekt, vilket blev mycket bra, men sedan dess har det förstås gjorts en del omflyttningar. De snygga sittmöblerna av Bruno Mathsson är desamma, men de en gång moderna stålhyllorna har förpassats till magasinet och ersatts med hyllor i trä.

Torup_1_2 Inger Andersson arbetar på biblioteket, med hjälp av Monica Falk som kommer dit en heldag varannan månad. Inger arbetar också en dag i veckan på huvudbiblioteket i Hylte och tycker att det är guld värt att få komma dit och träffa de andra. Dessutom kan hon passa på att plocka ihop de böcker hon vill låna in till cirkulation för sina låntagare. –De böcker jag plockar hit tillfälligt från Hyltebruk blir utlånade direkt, berättar Inger.

I de stora fönstren ut mot gatan har man byggt extra breda hyllor och gjort som ett skyltfönster. –Jag försöker tänka på att ändra skyltningen, men var ambitiösare förr, säger Inger. Det är mycket jobb och man behöver hela tiden nya idéer.

Torup_2_2 Liksom på huvudbiblioteket har Torups filial också turistinformation. –Det finns en del broschyrer och material här, men det är inte så många turister som hittar hit och de som kommer kanske inte är här precis när vi har öppet, förklarar Inger.

På torsdagsförmiddagar kommer många skolklasser och när det är öppet är det verkligen en mötesplats. –Det är många som besöker biblioteket, jag får prata mycket, säger Inger. Det är socialt, familjärt och blir ibland ett riktigt tjatter. Det är en av fördelarna med att jobba på en filial, det är nära och jag känner allihop som kommer hit, det är roligt, de känner igen mig och barnen hejar ute på samhället. En annan fördel är att jag jobbar med allt, inte bara på en avdelning.

Någon gång per termin är det barnteater och hyllorna som står på hjul flyttas undan. För vuxna arrangeras Kura skymning på hösten. Utöver dessa program är det en del föreningar som använder sammanträdesrummet, bland annat en läsecirkel för pensionärer. –Förskolan har egen nyckel och när jag är här och ser att det är någon låntagare som kollar ifall det är öppet, så släpper jag oftast in dem, berättar Inger.

/Linda Tillander