E-böcker lika bekvämt som vanliga böcker

Dålig synergonomi är fortfarande ett gissel med datorskärmar, men Regionbiblioteket har precis köpt en e-bokläsare som råder bot på det.

Ebok_i_hand_2
Produkten heter Cybook och kommer från franska Bookeen.com. Det speciella med den är att den bygger på ett e-papper med samma skärpa som ett vanligt papper. Den kan visa ett antal gråskalor och batteritiden skall räknas i dagar och veckor snarare än timmar.

Förutsättningarna för navigation är lite annorlunda jämfört med den taktila direktkontakt som en bok erbjuder. Här jobbar man istället med bokmärken och hyperlänkar.

Förutom stöd för ett antal vanliga textformat klarar den även mp3-filer och några bildformat.

Bilderna visar den ungefärliga storleken. Boken i fråga är den senaste SOM-undersökningen "Skilda världar". Skärpan på skärmen är i verkligheten en hel värld bättre än vad min mobilkamera klarar att återge.

Ebok_i_bok
Efter den inledande fascinationen blir jag nyfiken på hur man kan integrera teknologin i biblioteksrummet.
Själv skulle jag kunna tänka mig att sätta E-papper på hyllgavlarna och skicka ut information om t.ex. vilka titlar som är utlånade på den hyllan. Naturligtvis komplett med bilder och möjlighet att reservera dem. Vilka idéer får ni?

/Viktor Sarge
Utvecklingsledare Digitala biblioteksmiljöer