Sidverktyg

Vad är öppen källkod eller open source?

Öppen källkod i Sverige: beprövad teknik och mediahype av Monika Orski är en liten bok på 110 sidor som fungerar som en introduktion för den som, liksom jag, egentligen inte fattar vad öppen källkod betyder. Efter att ha läst boken blir det betydligt mer begripligt. Boken är en lättläst översikt som utan att diskutera tekniska detaljer förklarar vad öppen källkod är, tar död på en del myter och vanföreställningar, samt berättar på vilket sätt öppen källkod skiljer sig från sluten eller hemlig källkod.

Orski reder ut begreppen, berättar historia om öppen källkod och gör samtidigt ett inlägg i debatten om huruvida det är odemokratiskt av myndigheter att inte använda öppen källkod och öppna format. För några timmar sen hade jag inte vetat vad hon pratar om och det är också det stora problemet som Orski ser med öppen källkod i Sverige. De som inte är "IT-tekniker" kan för lite och när medierna skriver om öppen källkod sägs det vara något nytt och obeprövat, istället för att gå på djupet och ta upp det politiska i frågan.

Ta tillbaka kontrollen
Hon slår fast att öppen källkod i första hand handlar om att få kontroll över sina egna system och att framtidssäkra informationen i dem. Jag har genom boken lärt mig massor om olika licenser, vilka som utvecklar program med öppen källkod och hur de tjänar pengar på det, samt inte minst vilka förtjänster användandet av öppen källkod kan innebära för enskilda, företag och offentlig förvaltning. Orskis poäng är att öppen källkod och öppna format inte bara kan spara pengar, utan framförallt att det handlar om att ta tillbaka makten genom att göra sig oberoende av hemliga slutna system, vilka förutsätter användande av leverantörens support och tillhandahållande av produkten.

Öppna format och indirekt sponsring
Tillgängligheten ökar dessutom för alla datoranvändare om man använder dokument med öppna format istället för att utestänga dem som använder andra program eller operativsystem än de från Microsoft. Att svenska myndigheter direkt och indirekt skapar konkurrensfördelar för Microsoft genom att använda deras system, deras dokumentformat, deras program i subventionerad undervisning och hem-PC anser hon vara under all kritik. Hon säger dock optimistiskt: ”… att man i framtiden kommer behöva förklara och motivera när man väljer ett program som inte har öppen källkod känns inte längre som ett lätt provocerande infall.”

Jag tror att det är lite av vår skyldighet, som biblioteks- och informationsvetare samt offentligt anställda, att vara tillräckligt insatta i problematiken för att kunna diskutera ämnet. Dessutom känns det bra att få veta att det finns alternativ, något jag bara delvis kände till innan jag läste boken. Om du vill veta mer om öppen källkod (utan att för den skull vara intresserad av programmering eller liknande) är mitt tips att uppsöka närmaste bibliotek och låna boken Öppen källkod i Sverige.

Nätverket för open source på svenska bibliotek
Om frågan om öppen källkod/open source väcker ditt intresse finns även ett nystartat nätverk för Open source på bibliotek i Sverige. Anmäl dig till nätverkets diskussionsgrupp http://groups.google.com/group/opensource-svenska-bibliotek?hl=en om du vill delta i debatten.

/Linda Tillander, Regionbibliotek Halland