Sidverktyg

Tack, Svensk Biblioteksförening, för rapporten om bibliotekarieprofessionen!

Librarbian Äntligen finns en överskådlig bild av bibliotekariers olika identiteter, värderingar och funktioner. Äntligen vet jag vad jag håller på att utbilda mig till. Jag vet också varför det är så svårt att beskriva exakt vad det är.

Jag är inte ironisk, jag menar allvar. Anna Kåring Wagmans sammanställning av forskningen om bibliotekarieprofessionen bidrar verkligen till att tydliggöra min bild av bibliotekarien och borde vara det första och sista man läser som student på biblioteks- och informationsvetarutbildningarna runt om i landet. Den borde också sättas i händerna på alla som någon gång diskuterat vad kärnkompetensen egentligen består i, samt alla dem som gång på gång inte kan låta bli att ge sig in i diskussioner om det är för mycket eller för lite teori och/eller praktik i utbildningen. (Erkänn …)!

I rapporten diskuteras framförallt bibliotekarier på folk- och forskningsbibliotek, även om det nämns att bibliotekarier också kan ha andra arbetsplatser. Det konstateras att den allmänna bilden av bibliotekarien är starkt knuten till biblioteket som institution och det verkar även rapporten och forskningen om bibliotekarier vara.

Rapporten är välskriven och tydlig, men också lättläst och spännande (jag skojar fortfarande inte). Läs den, följ länken nedan (pdf):

Bibliotekarien och professionen – en forskningsöversikt

I rapporten sägs att (folk)bibliotekarier sällan ges tid att läsa, diskutera yrkesrollen och omvärldsbevaka på arbetstid, men om du bara hinner läsa en uppsats/artikel/forskningsrapport i år, så rekommenderar jag att läsa just den här.

/Linda Tillander

(Bilden heter Library Costume och kommer från Librarian Avenger på Flickr http://www.flickr.com/photos/librarianavengers/260849159/)