Övervakning har skapat självcensur i Tyskland

Paranoid
Tyskland har sedan en tid en datalagrinslag på plats
som påbjuder att uppgifterna om vem som ringt vem, när, var mobiltelefonen befann sig osv skall sparas i sex månader. Man granskar alltså inte innehållet i kommunikationen som vår regering vill göra i jakten på yttre hot (se FRA debatten i medierna). Redan den här mindre övervakningen av Tyska medborgare har lett till en ganska omfattande självcensur.

• 11% av de svarande säger sig avstått från att använda telefon, mobil eller e-post på grund av övervakningen.
  • 52% av de svarande skulle på grund av övervakningen inte ringa känsliga samtal som äktenskapsrådgivning eller psykolog.

Källan här är en privat hemsida som länkar till och sammanfattar det tyska källmaterialet. Med hjälp av Googles översättning till Svenska kan den som inte är kunnig i tyska själv kontrollera källmaterialet.

Tyskarna har naturligtvis Östtysklands Stasi i färskt minne, men man kan undra hur regeringens betydligt mer långtgående förslag kommer att påverka Svenska psyken. På biblioteken skapar vi självcensur genom att placera Internetdatorerna så att alla ser skärmarna. Får man tro den här undersökningen är risken att vi kommer att ta med oss den självcensuren även till hemdator och telefon.

/Viktor Sarge
Regionbibliotek Halland

Bilden från Scripted Addicted är licensierad under Creative Commons.